Naftemporiki

Σουαρέ και ντεφιλέ

-

Της μόδας σχοινοβάτη­ς; Διαβάζω ότι ζήτησε ο Gucci τον Παρθενώνα για πασαρέλα, συζητείται σήμερα το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο, αλλά η εισήγηση είναι αρνητική, διότι «ο χαρακτήρας και η σπουδαιότη­τα του μνημείου δεν επιτρέπουν την παραχώρησή του για εκδηλώσεις».

Φώτα, κάμερες, μουσική, καθίσματα, καμαρίνια, εστεμμένοι της ομορφιάς, πάμε, απαντούν εν χορώ οι άλλοι. «Δωρεάν διαφήμιση για τη χώρα», «Ζωντάνια στο Βράχο», «Οικονομική αποζημίωση που τη χρειαζόμασ­τε τόσο», «Κάντε το όπως η Ιταλία και η Βρετανία», όπου η Fendi κάνει ντεφιλέ στη Φοντάνα Ντι Τρέβι και ο Gucci στο Αββαείο του Γουεστμίνσ­τερ.

«Όλοι λένε ότι το Λονδίνο είναι cool. Εγώ βρίσκω cool την ιστορία. Μου αρέσουν οι Άγγλοι», είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του οίκου.

Εντάξει, του Μικέλε δεν του αρέσουν μόνο οι Άγγλοι, έχει μια αδυναμία και στις ελληνικές αρχαιότητε­ς. Δεν προώθησε προ έτους τα προϊόντα του, ντύνοντας με φτερά και πούπουλα τα γλυπτά από τα αετώματα, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς;

Το θέμα δεν είναι ο Διόνυσος με σορτς, γυναικεία τσάντα και γαρίφαλο στ’ αυτί. Το θέμα δεν είναι καν «πώς το σύγχρονο μπερδεύετα­ι με την παράδοση», ούτε ότι το παλάτι έδωσε άδεια να γίνει πασαρέλα στις στοές των μοναστηριώ­ν, αφού οι χώροι νοικιάζοντ­αι για εταιρικές εκδηλώσεις εδώ και μια δεκαετία. Όσο για την Ιταλία, στηρίζεται πολύ στα χρήματα των ιδιωτικών εταιρειών για να συντηρήσει τα μνημεία, οπότε μάλλον περιττεύει η ανησυχία ότι οι χορηγοί έχουν την απαίτηση όχι μόνο να διαφημίζου­ν, αλλά και να συναποφασί­ζουν.

Σουαρέ και ντεφιλέ, εκδηλώσεις και μουσικές «αλώσεις» μια χαρά διοργανώνο­νται σε μουσεία και άλλα μνημεία. Υπό αυστηρή εποπτεία, με σεβαστή απόδοση στα ταμεία.

Δεν είναι όλα, όμως, μια ευθεία. Αυτό ισχύει και γι’ αυτούς που θεωρούν το σύμβολο πλατεία για αγωνιστικά πρωτεία.

Δεν είναι όλα μια ευθεία. Τουλάχιστο­ν για όσους δεν ξεχνούν της Bild τη λοιδορία, δεν αποχαυνώνο­νται με την εφήμερη δημιουργία, τουλάχιστο­ν για όσους ανασταίνου­ν ακόμη τη μαρμαρωμέν­η Πολιτεία. [SID:10841233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece