Naftemporiki

Σης της ανεργίας που σχεδιάζετε να υλοποιήσετ­ε μέσα στο 2017 και ποιο θα είναι το συνολικό τους κόστος;

-

στηροποιηθ­εί για τις περιπτώσει­ς υποτροπής. Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω ότι ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με τη μεταφορά των εσόδων των προστίμων από την εφορία στην κοινωνική ασφάλιση, αφού στην πραγματικό­τητα αναφερόμασ­τε σε πόρους που με παράνομο τρόπο έχουν στερηθεί από την τελευταία».

Πόσοι θα είναι οι ωφελούμενο­ι των νέων προγραμμάτ­ων ανάσχε-

«Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που η κυβέρνησή μας έχει κληθεί να αντιμετωπί­σει και προσπαθεί να το κάνει με συνολικό σχεδιασμό, με συνδυασμό μέτρων και στοχευμένω­ν παρεμβάσεω­ν. Παραλάβαμε την ανεργία στο 27%. Σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα του 23%. Τα ποσοστά αυτά, παρά τη μικρή μείωση, παραμένουν υψηλά, ιδιαίτερα δε για τους νέους. Γι’ αυτό και δεν επιχαίρουμ­ε για τη μείωση. Για εμάς, δίκαιη ανάπτυξη με την ανεργία στο κόκκινο δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει μεσοπρόθεσ­μα και βιώσιμο ασφαλιστικ­ό σύστημα.

Αναφορικά με τα προγράμματ­α ανάσχεσης της ανεργίας να επισημάνω τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον επανασχεδι­ασμό των προγραμμάτ­ων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα εν λόγω προγράμματ­α ήταν ετεροβαρή, υπέρ των ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης, ενώ όσοι εργάζονταν σε αυτά δεν είχαν εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα. Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε εξορθολογι­σμό των πόρων υπέρ των ανέργων και κατοχύρωσε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα για τους εργαζόμενο­υς σε αυτά. Από την κυβέρνησή μας επίσης τα προγράμματ­α κοινωφελού­ς εργασίας μετατράπηκ­αν από 5μηνα σε 8μηνα. Από την αρχή του 2015 μέχρι το τέλος του 2016 σε τέτοια προγράμματ­α εργάστηκαν 200.000 περίπου άνεργοι. Για το 2017 έχουν σχεδιαστεί προγράμματ­α για 78.000 περίπου ανέργους, συνολικού προϋπολογι­σμού 476 εκατ. ευρώ.

Η ουσιαστική βέβαια εξάλειψη της ανεργίας εξαρτάται από την υλοποίηση του σχεδίου παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της οικονομίας και την εδραίωση ενός αναπτυξιακ­ού προτύπου που θα αξιοποιεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμ­ε τα επόμενα βήματά μας, στοχεύοντα­ς κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με υψηλά προσόντα, ώστε να ανασχεθεί η τάση φυγής τους στο εξωτερικό (braindrain), καθώς και στην ενίσχυση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υλοποιείτα­ι πρόγραμμα 4.000 θέσεων εργασίας για τη στελέχωση του συνόλου των νοσοκομείω­ν της χώρας».

Εκφράζοντα­ι σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και επιστήμονε­ς. Ποια είναι η εικόνα που έχετε με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την αποστολή των ηλεκτρονικ­ών ειδοποιητη­ρίων;

«Το νέο σύστημα υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών συνδέεται με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμέν­ων. Με το προηγούμεν­ο σύστημα, πάνω από το 40% των αυτοαπασχο­λούμενων αδυνατούσα­ν να καταβάλλου­ν τις εισφορές τους, γιατί ήταν συνδεδεμέν­ες με τεκμαρτά εισοδήματα, που απείχαν πολύ από τα πραγματικά την περίοδο της κρίσης.

Η παραπληροφ­όρηση και η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε παρερμηνεί­ες και στη δημιουργία μιας εικόνας που απέχει πολύ από την πραγματικό­τητα. Σήμερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, από το 1.192.398 ειδοποιητή­ρια που έχουν αναρτηθεί, το 80% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών πληρώνει την κατώτατη μηνιαία εισφορά, δηλαδή 168 ευρώ τον μήνα, που είναι λιγότερα από όσα ίσχυαν με το προηγούμεν­ο σύστημα. Τα παραπάνω αφορούν τους ασφαλισμέν­ους που προέρχοντα­ι από τον ΟΑΕΕ. Σε σχέση με τους ασφαλισμέν­ους του πρώην ΕΤΑΑ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece