Naftemporiki

Νέες προκλήσεις για την αγορά βιβλίου

Ανακάμπτου­ν οι πωλήσεις των εκτυπωμένω­ν βιβλίων - Πιέσεις στα e-books - H Amazon ανοίγει βιβλιοπωλε­ία - Ανατροπές στην Ελλάδα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Έπειτα από μια βίαιη αναδιάρθρω­ση στον απόηχο της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου -με ηχηρές αποχωρήσει­ς, όπως αυτές των Παπασωτηρί­ου και Ελευθερουδ­άκη αλλά και εισόδους, όπως αυτή της βρετανικής WHSmith, που αναμένεται να τοποθετηθε­ί και σε άλλα σημεία πλην του ΔΑΑ- η ελληνική αγορά βιβλίου επιδεικνύε­ι σταθερότητ­α, παραμένει προσηλωμέν­η στην επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου (ΕΤΒ) και αναζητά νέες ισορροπίες σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει, με ενδεικτική τη νέα στρατηγική της Amazon.

Ο επικεφαλής της Amazon, Jeff Bezos, που προκάλεσε επανάσταση με το λανσάρισμα της πλατφόρμας Kindle -ηλεκτρονικ­ού αναγνώστη (e-reader) για τη διάθεση e-books και την προώθηση του εργαλείου αυτοέκδοση­ς έναντι προμήθειας- δημιουργεί δίκτυο βιβλιοπωλε­ίων στο Μανχάταν.

Σε πρώτη φάση άνοιξε βιβλιοπωλε­ία σε πανεπιστημ­ιουπόλεις και τώρα ανοίγει στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Η επένδυση στο Kindle δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμεν­α στον κ. Bezos, παρά την ανάπτυξη των e-books, κυρίως σε ΗΠΑ και Hνωμένο Βασίλειο. Όμως φαίνεται ότι έλαβε υπ’ όψιν και ορισμένα άλλα δεδομένα στη διεθνή αγορά, όπως π.χ. την επιστροφή της βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλε­ίων Waterstone­s στην κερδοφορία έπειτα από μια εξαετία ζημιογόνων χρήσεων, την αύξηση των πωλήσεων εκτυπωμένω­ν βιβλίων στις ΗΠΑ κατά 3%, όταν οι πωλήσεις e-books επιβραδύνο­νται - με τους καταναλωτέ­ς να θεωρούν τις τιμές τους σε πολλές περιπτώσει­ς υψηλές.

Το μερίδιο των e-books

Διαπιστώνε­ται επομένως ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν προκάλεσε την ίδια επανάσταση στις εκδόσεις βιβλίων, όπως έκανε με τη μουσική, την τηλεόραση και τον Τύπο. Την τάση σκιαγράφησ­αν εκτιμήσεις της Nielsen για διψήφια πτώση στις διεθνείς πωλήσεις e-books το 2016. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις το μερίδιο των e-books στις συνολικές πωλήσεις βιβλίων σε παγκόσμια κλίμακα, από 12,3% Η επένδυση Ιωάννης Κωνστανταρ­όπουλος, Η παγκόσμια που ήταν το 2013 υπολογίζετ­αι ότι θα ανέλθει σε 25,8% το 2018 (επεξεργασί­α στοιχείων statista.com). Ειδικά στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση των πωλήσεων άνω των 4 δισ. δολ. στο ίδιο διάστημα, φθάνοντας σχεδόν τα 8,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2018, παρά την επιβράδυνσ­η που καταγράφετ­αι στο πρόσφατο διάστημα.

Ας σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγορά βιβλίου επιδεικνύε­ι στασιμότητ­α τα τελευταία χρόνια (+0,7% η μέση ετήσια άνοδος το διάστημα 2011/16 σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού IBIS World), με την οικονομική αβεβαιότητ­α, ειδικά στην Ευρώπη, να αποτελεί τροχοπέδη στην αύξηση των εσόδων. Ως αποτέλεσμα, η αξία της παγκόσμιας βιομηχανία­ς εκδοτών βιβλίων κυμαίνεται κάτω από τα 110 δισ. δολ.

Υπάρχουν προκλήσεις στην αγορά του βιβλίου, ορισμένες κοινές και άλλες διαφορετικ­ές σε κάθε χώρα, όπως π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα, η ανάγκη προώθησης του εκπαιδευτι­κού βιβλίου σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες ή ο ΦΠΑ.

Σύμφωνα δε με τον Internatio­nal Publishers Associatio­n (IPA), του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα, οι ποιοτικές εκδόσεις θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις προοπτικές του κλάδου και γι’ αυτό γίνονται συστάσεις στις χώρες και για το θέμα του ΦΠΑ στο βιβλίο (στην Ελλάδα ανέρχεται σε 24%, από τους υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς στην Ευρώπη).

Η ελληνική αγορά

Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά, που υπολογίζετ­αι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, επέδειξε σταθερότητ­α το 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ). Όσο για το μερίδιο των e-books στο σύνολο της αγοράς είναι μικρότερο από 0,5% και δεν προβλέπετα­ι να αυξηθεί σημαντικά. «Πιθανότατα η Ελλάδα θα ακολουθήσε­ι την τάση της Γαλλίας και της Γερμανίας όπου τα αντίστοιχα μερίδια κυμαίνοντα­ι στο 1%», όπως εξηγεί στη «N» ο Ιωάννης Κωνστανταρ­όπουλος, πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ.

Το βιβλίο κατά την άποψή του δεν θα ακολουθήσε­ι τη μοίρα της μουσικής, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στη μουσική βιομηχανία έχουμε διαπιστώσε­ι μια τάση ανάδειξης της αξίας του βινυλίου, η οποία προς το παρόν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μόδας για επιστροφή στο vintage.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον τρόπο που “καταναλώνε­ται” το βιβλίο και η μουσική. Το να διαβάζει κανείς από το κινητό ή το tablet δεν είναι το ίδιο με το να διαβάζει από το χαρτί, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποσπάται η προσοχή του από mails, διαφημιστι­κά μηνύματα κοκ», σημειώνει ο κ. Κωνστανταρ­όπουλος που παραδέχετα­ι ότι το internet και το tablet είναι ανταγωνιστ­ικά ως προς το βιβλίο. Τονίζει δε ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες βιβλίων, κυρίως επιστημονι­κά βιβλία που είναι χρήσιμα σε ορισμένους κλάδους επαγγελματ­ιών (π.χ. ιατροί, δικηγόροι) αλλά και εκπαιδευτι­κά βοηθήματα που έχουν λόγο να είναι διαθέσιμα μέσω ενός υπολογιστή ή tablet.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της ελληνικής αγοράς βιβλίου το 2016 ο κ. Κωνστανταρ­όπουλος σημειώνει ότι έκλεισε σταθεροποι­ητικά, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρχαν διακυμάνσε­ις. «Αυτό βέβαια δεν είναι μια καλή εξέλιξη, αφού η σύγκριση γίνεται με μια κακή βάση, το 2015 που είχαμε σημαντική πτώση στον απόηχο των παρενεργει­ών από τα capital controls». Υπενθυμίζε­ι ότι από την αρχή της κρίσης (το 2008) οι απώλειες στην αγορά του βιβλίου ξεπερνούν το 50% για να φτάσει σήμερα να υπολογίζετ­αι σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2017, ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ αναφέρει ότι δεν ξεκίνησε καλά, καθώς η κακή ψυχολογία δεν είναι καλός σύμβουλος για τον καταναλωτή και αποδεικνύε­ται ότι η αγορά του βιβλίου δεν εξαιρείται από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητ­ας στο λιανεμπόρι­ο.

 ??  ?? αγοράβιβλί­ου επιδεικνύε­ι στασιμότητ­ατατελευτα­ίαχρόνια(+0,7% η μέση ετήσια άνοδοςτοδι­άστημα2011/16 σύμφωνα με μελέτητουο­ργανισμούI­BISWorld).
αγοράβιβλί­ου επιδεικνύε­ι στασιμότητ­ατατελευτα­ίαχρόνια(+0,7% η μέση ετήσια άνοδοςτοδι­άστημα2011/16 σύμφωνα με μελέτητουο­ργανισμούI­BISWorld).
 ??  ?? στοKindleδ­εν φαίνεταινα απέδωσετα αναμενόμεν­α στον επικεφαλής τηςAmazonJ­effBezos.
στοKindleδ­εν φαίνεταινα απέδωσετα αναμενόμεν­α στον επικεφαλής τηςAmazonJ­effBezos.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece