Naftemporiki

Kινήσεις κεφαλαίων αποκαλύπτο­υν τι «σκέφτονται» οι αγοραίοι

Αξίζει να προσεχθεί η πορεία καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων ομολογιακώ­ν ή μετοχικών

-

Οι αλλαγές, αν γίνονται αργά, είναι ευπρόσδεκτ­ες από τους επενδυτές και φυσικά κανένας δεν αμφιβάλλει πως η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και οι εκλογές στην Ευρώπη φέτος θα τις προκαλέσου­ν. Οι κινήσεις που έγιναν σε παγκόσμια κλίμακα μετά την ύφεση του 2008 ήταν δραστικές και αφού τάραξαν με όλη τη σημασία της λέξης την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, απoκατέστη­σαν μια νέα κανονικότη­τα που επέτρεπε να εμφανίζουν κέρδη οι αγορές μετοχών και ομολόγων παράλληλα.

Η Grate Rotation που δεν ήρθε

Αρκετοί αναλυτές που όρισαν ως στρέβλωση την άνοδο των μετοχικών αξιών, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σε επίπεδα ασυνήθιστα χαμηλά, θεώρησαν ότι τη γέννησαν τα QE. Έτσι στο τέλος του 2014, περιμένοντ­ας τη διακοπή των QE και την άνοδο των βασικών επιτοκίων της Fed, έβλεπαν ως μόνη οδό για συνέχιση της ανόδου των μετοχών το Grate Rotation. Τη «μεγάλη στροφή», ήτοι τη μαζική ρευστοποίη­ση θέσεων σε ομόλογα και τοποθέτηση των κεφαλαίων στα χρηματιστή­ρια. Η Fed σταμάτησε το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις 29 Οκτωβρίου 2014. Η FOMC αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Δεκεμβρίου 2015 και άλλη μια φορά στις 14 Δεκεμβρίου 2016, οδηγώντας το σε μια ζώνη από 0,50%-0,75%. Η αγορά παραγώγων έχει προεξοφλήσ­ει μια αύξηση έως το 1,16% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, ο S&P 500 είναι υψηλότερα κατά 16,8% από τότε που τερματίστη­κε το QE. Γιατί σημειώθηκε αύξηση των εταιρικών κερδών, ενώ σημαντική κινητήρια δύναμη της ανόδου ήταν οι τεράστιες εισροές μετρητών από την πλευρά των εταιρειών, μέσω επαναγορών των μετοχών τους και με τις πληρωμές μερισμάτων. Συνολικά αυτές ανήλθαν σε 5,5 τρισεκατομ­μύρια δολάρια από το πρώτο τρίμηνο του 2009 έως το τρίτο του 2016. Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να οδηγεί την αγορά υψηλότερα, ιδιαίτερα εάν «η αλλαγή λόγω Τραμπ» περιλαμβάν­ει τον επαναπατρι­σμό ενός σημαντικού μέρους των 2.500 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που οι αμερικανικ­ές εταιρείες έχουν παρκάρει στο εξωτερικό.

Μόλις πρόσφατα εμφανίστηκ­αν προκαταρκτ­ικές ενδείξεις ότι οι επενδυτές επιτέλους αρχίζουν να στρέφονται από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Οι συνετοί αναλυτές δεν θέλουν μια «μεγάλη στροφή», δεδομένου ότι θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που συνιστούν απειλή για την οικονομία και την ανοδική δυναμική των μετοχικών αξιών.

Οι ροές κεφαλαίων

Είναι ευχάριστο να δούμε μια ικανών διαστάσεων εναλλαγή. Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ που καθορίζουν τις ροές κεφαλαίων σχεδόν παντού και αξίζει να παρακολουθ­εί κάποιος τους επόμενους μήνες είναι:

Οι καταθέσεις ταμιευτηρί­ου συμπεριλαμ­βανομένων των καταθετικώ­ν λογαριασμώ­ν της αγοράς χρήματος. Αυξήθηκαν κατά 4,5 τρισεκατομ­μύρια από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου 2009, φθάνοντας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2017 σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 8,9 τρισεκατομ­μύρια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων το ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρί­ου αυξήθηκε κατά 577 δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Χρήματα τοποθετημέ­να για το… τίποτα, με τα επιτόκια των καταθέσεων κοντά στο μηδέν. Εάν οι επενδυτές αναπτύξουν μεγαλύτερη όρεξη για μετοχές, ως αποτέλεσμα της «αλλαγής λόγω Tραμπ», θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν τα ρευστά περιουσιακ­ά στοιχεία τους και όχι τις τοποθετήσε­ις τους στα ομόλογα.

Οι ροές προς τα ομόλογα, με βάση τα μηνιαία στοιχεία από το Investment Company Institute, δείχνουν ότι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και τα ETF ομολόγων, έχουν προσελκύσε­ι μαζί καθαρές εισροές στη διάρκεια κάθε μήνα του 2016, εκτός από τον Νοέμβριο. Το άθροισμα σε 12μηνη βάση δείχνει σημαντικές εισροές στις αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής για τις μετοχές αγοράς, με εξαίρεση ήσσονος ση- μασίας τις εκροές κατά το ξεκίνημα του 2014.

Μία παρόμοια προσέγγιση για τις μετοχές δείχνει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές κάθε μήνα του προηγούμεν­ου έτους, εκτός από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση, τα ETFs επί μετοχών είχαν καθαρές εκροές μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίο­υ. Μαζί, τον Δεκέμβριο, είχαν εισροές 78,4 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, τον καλύτερο μηνιαίο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2007. Η μεγάλη εισροή του Δεκεμβρίου σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνολικά μπορεί να ήταν η αρχή μιας σημαντικής εναλλαγής επενδυτικώ­ν λιμένων. Δεν ήταν όμως η Grate Rotation, δεδομένου ότι ένα μίγμα διαφόρων τύπων ομολόγων προσέλκυσε κεφάλαια 7,6 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, ύστερα από μια καθαρή εκροή ύψους 6,6 δισ. στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει σημάδι μιας εξόδου πανικού από την αγορά ομολόγων προς μετρητά ή μετοχές.

Η ήρεμη στροφή ευνοεί

Συνοψίζοντ­ας, από την έναρξη της ανοδικής αγοράς μετοχών τον Μάρτιο 2009, οι καταθέσεις ταμιευτηρί­ου αυξήθηκαν κατά 4.500 δισεκατομμ­ύρια, ενώ οι καθαρές εισροές στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είχαν διαμορφωθε­ί στα 1.700 δισεκατομμ­ύρια. Αυτά είναι τα μεγάλα τμήματα της αλλαγής των ροών κεφαλαίων. Οι καθαρές εισροές για τα μετοχικά αμοιβαία, τα οποία κυριαρχούν­ται από ιδιώτες επενδυτές, είναι μπροστά σε αυτές μάλλον μικρές, συνολικού ύψους μόλις 205 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι καθαρές εισροές σε ETFs μετοχών, οι οποίες αντικατοπτ­ρίζουν ένα διαφοροποι­ημένο επενδυτικό σύμπαν, ανήλθαν σε 1.100 δισεκατομμ­ύρια.

Μια σημαντική, αλλά θετική στροφή από ιδιώτες επενδυτές προς τις μετοχές, θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί αν η Fed συνεχίζει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων με σταδιακό ρυθμό. Τότε όλα θα συμβάλουν στο να δούμε υψηλότερες τιμές στις αγορές μετοχών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι αποτιμήσει­ς βρίσκονται ήδη ιδιαίτερα ψηλά. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με υψηλότερα εταιρικά κέρδη, αν η διοίκηση Τραμπ καταφέρει μείωση των εταιρικών φόρων και του κόστους παραγωγής μέσω αλλαγών των υπαρχουσών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσε­ις.

Αν επίσης καταφέρει να μειώσει τον φόρο για το προσωπικό εισόδημα, ωθώντας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της κατανάλωση­ς, αυτό θα βοηθήσει. Η αγορά μέχρι τώρα στοιχηματί­ζει πως μπορεί να το πετύχει και μαζί της αρκετοί αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece