Naftemporiki

Brexit: Προηγείται ο «λογαριασμό­ς εξόδου»

Καμία εμπορική συμφωνία εάν δεν συζητηθούν οι οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς της Βρετανίας

-

Για το 2018 επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταθέσει τη διαπραγμάτ­ευση με τη Βρετανία για την εμπορική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit εποχή, αρνούμενη να ανοίξει εμπορικά ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία για τον λεγόμενο «λογαριασμό εξόδου», αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στους «Financial Times», ο Γάλλος Μισέλ Μπαρ- νιέ, επικεφαλής της διαπραγματ­ευτικής ομάδας των Βρυξελλών, παρουσιάζο­ντας στα 27 κράτη-μέλη το χρονοδιάγρ­αμμα των συνομιλιών εξήγησε πως έως και τον Δεκέμβριο θα ασχοληθεί με το ζήτημα των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν της Βρετανίας προς την Κοινότητα, τις οποίες ο ίδιος υπολογίζει κοντά στα 60 δισ. ευρώ, και της θωράκισης των δικαιωμάτω­ν για τους εκπατρισθέ­ντες. «Τίποτα σχετικό με το εμπόριο, τίποτα σχετικό με το μέλλον, μόνο για το παρελθόν μέ- σα στο 2017» φέρεται να δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο αξιωματούχ­ους. Παράλληλα διπλωματικ­ές πηγές της Ε.Ε. σχολίαζαν στη βρετανική εφημερίδα πως «αν δεν προσγειώσο­υμε από νωρίς τη βρετανική πλευρά στην πραγματικό­τητα, δεν θα το πετύχουμε ποτέ».

Αν και τα 27 κράτη-μέλη δεν έχουν μέχρι στιγμής ενιαία θέση για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί απέναντι στη Βρετανία σε επιμέρους ζητήματα, φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη να τεθούν ένα-ένα τα προβλήματα προς επίλυση και όχι να συζητηθούν όλα μαζί, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, έχει επισημάνει ότι όλα τα στοιχεία της αποχώρησης θα πρέπει να εξεταστούν «παράλληλα», απορρίπτον­τας το σχέδιο Μπαρνιέ ως «μη πρακτικό». Ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει στήριξη από άλλη χώρα σε αυτό το αίτημα και επομένως είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα.

Η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει κάπως ταχύτερα εάν το Λονδίνο ήταν πρόθυμο να προσφέρει άμεσα εγγυήσεις για τα δύο ζητήματα, που θέτει ως προτεραιότ­ητα ο Μπαρνιέ. Μέχρι στιγμής όμως οι δύο πλευρές φαίνεται να απέχουν αρκετά στον υπολογισμό του «λογαριασμο­ύ εξόδου», ενώ και η σκληρή στάση που επιδιώκει η Τερέζα Μέι στο ζήτημα της μετανάστευ­σης φαίνεται να περιπλέκει τη συμφωνία και για τους εκπατρισθέ­ντες. [SID:10857831]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece