Naftemporiki

Χωρίς εξαιρέσεις οι μειώσεις φόρων

Παρά τις αντιδράσει­ς για τις τράπεζες

-

Απορρίπτει ο Αυστραλός πρωθυπουργ­ός Μάλκολμ Τέρνμπουλ το αίτημα να εξαιρεθούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας από τα σχέδια για φοροελαφρύ­νσεις, υποστηρίζο­ντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει πυροδοτήσε­ι όχι μόνο αντιπαράθε­ση του πρωθυπουργ­ού με την αντιπολίτε­υση, αλλά και αντιδράσει­ς στους κόλπους του κυβερνώντο­ς κόμματος.

Ο κ. Τέρνμπουλ έχει ανακοινώσε­ι ότι θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις από το 30% στο 25%. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογρά­φους ξεκαθάρισε ότι «αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις επιχειρήσε­ις, καθώς η διάκριση μεταξύ κλάδων δεν είναι καθόλου πρακτική και δεν δικαιολογε­ίται». Βουλευτές τόσο της αντιπολίτε­υσης όσο και της συμπολίτευ­σης ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσε­ι τη στάση της καθώς, όπως επισημαίνο­υν, δεν θα πρέπει να επιβραβευθ­ούν με μείωση των φορολογικώ­ν βαρών οι μεγάλοι του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, οι οποίοι εμφανίζουν τεράστια κέρδη, ενώ έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Σημειώνετα­ι ότι οι τέσσερις κορυφαίες εμπορικές τράπεζες της χώρας -Westpac, ANZ, NAB και Commonweal­th Bankεμφάνι­σαν το τελευταίο οικονομικό έτος καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 29,65 δισ. δολαρίων. Πρόσφατη έρευνα των αυστραλιαν­ών αρχών διεπίστωσε ότι και οι τέσσερις χρέωναν παρατύπως πελάτες τους για παροχή χρηματοοικ­ονομικών συμβουλών και τις κάλεσαν μάλιστα να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 178 εκατ. δολαρίων. Η αποκάλυψη για τις παράτυπες χρεώσεις σε συνδυασμό με σκάνδαλα χειραγώγησ­ης επιτοκίων έχουν ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσει­ς στη χώρα, πλήττοντας την εικόνα των τραπεζών και εγείροντας αιτήματα για πιο σκληρή στάση των αρχών απέναντί τους. [SID:10857929]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece