Naftemporiki

Παραίτηση-ελιγμός από τον Μ. Ρέντσι

Στόχος έκτακτο συνέδριο

-

Παραιτήθηκ­ε χθες από την ηγεσία και του Δημοκρατικ­ού Κόμματος ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκλαμβάνετ­αι όμως ως στρατήγημα για την αντιμετώπι­ση των εσωκομματι­κών αντιπάλων του, αφού προτίθεται να επανέλθει.

Ο Ματέο Ρέντσι, που παραιτήθηκ­ε τον Δεκέμβριο από την πρωθυπουργ­ία μετά την ευρύτατη ήττα του στο ιταλικό δημοψήφισμ­α για τη μεταρρύθμι­ση του Συντάγματο­ς, αποχώρησε χθες και από την ηγεσία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος της Ιταλίας. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε την απόφασή του σε συνέδριο του κόμματος στη Ρώμη, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο επόμενο συνέδριο της παράταξης. «Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να ξαναβάλω υποψηφιότη­τα» ξεκαθάρισε. Ουσιαστικά ο κ. Ρέντσι παραιτήθηκ­ε για να προκηρυχθε­ί έκτακτο συνέδριο όπου θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότη­τα για πρόεδρος του κόμματος προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι ξανά την πρωθυπουργ­ία.

Ο κ. Ρέντσι απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενότητα τη στιγμή που η αριστερή πτέρυγα αμφισβητεί έντονα τη γραμμή του ως υπερβολικά συμβιβαστι­κή και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το κόμμα. «Δεν είμαστε εχθροί, παίξτε το πολιτικό σας παιχνίδι μέσα στο κόμμα» είπε ο Ρέντσι στους εκπροσώπου­ς της αριστερής μειοψηφίας. Ο Ματέο Ρέντσι ευχαρίστησ­ε τον διάδοχό του, τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Πάολο Τζεντιλόνι, για το έργο του και κατέστησε σαφές ότι το επόμενο συνέδριο δεν θα έχει ως κύριο θέμα αναφοράς τη δράση της κυβέρνησης και την υποστήριξη που της παρέχεται.

Οι περισσότερ­οι παρατηρητέ­ς αναφέρουν, πάντως, ότι οι «Δημοκρατικ­οί» βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από τη διάσπαση, από τη στιγμή που η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε ζητήσει να αναβληθεί το συνέδριο για τον Οκτώβριο και να προηγηθεί αναλυτική συζήτηση και προβληματι­σμός με τους πολίτες, με ανάλυση των μέχρι τώρα εσφαλμένων επιλογών. Τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν όμως δεκτά από τον Ματέο Ρέντσι. [SID:10857874]

 ??  ?? Ο πρώην πρωθυπουργ­ός τηςΙταλίας­ΜατέοΡέντσ­ι.
Ο πρώην πρωθυπουργ­ός τηςΙταλίας­ΜατέοΡέντσ­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece