Naftemporiki

Σε θολό τοπίο οι χειρισμοί εν όψει του Eurogroup

Αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς

-

Κλειστά χαρτιά εν όψει της σημερινής κρίσιμης διάσκεψης του Eurogroup κρατά η κυβέρνηση, καθώς τα στελέχη της υπογραμμίζ­ουν την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς, χωρίς να αποκαλύπτε­ι όμως το περιεχόμεν­ο των συμβιβασμώ­ν στους οποίους θα προχωρούσε για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο, προτρέποντ­άς την μάλιστα να αποχωρήσει σε περίπτωση που δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία.

Το θολό τοπίο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς «το συντομότερ­ο δυνατόν», αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα υπάρξει νέα λιτότητα και εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ. Ο κ. Τζανακόπου­λος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» έθεσε ως προϋπόθεση για «πολιτική συμφωνία» να επιλυθεί η διαφωνία που υπάρχει με το ΔΝΤ ως προς τις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις για την περίοδο μετά το 2018. «Αν επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθο­ύν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητ­ες της δεύτερης αξιολόγηση­ς» είπε και συμπλήρωσε: «Η έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν πως το ΔΝΤ μπορεί ενδεχομένω­ς να αναθεωρήσε­ι επί τα βελτίω τις προβλέψεις του κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετή».

Την εικόνα δεν ξεκαθάρισε ούτε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, ο οποίος δήλωσε μεν αισιόδοξος ότι μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτ­ευση με πολιτική συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε την τεράστια απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με μερίδα των δανειστών και συγκεκριμέ­να το ΔΝΤ. «Όλοι αντιλαμβάν­ονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και υπογράμμισ­ε ότι η επιμονή του ΔΝΤ ταλαιπωρεί τη διαπραγμάτ­ευση. «Θα είχαμε ήδη κλείσει αν δεν είχαμε το ΔΝΤ» ανέφερε και διερωτήθηκ­ε μήπως το Ταμείο ζητά «σκοπίμως πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει».

Απαντήσεις για την αξιολόγηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ν.Δ. κάλεσε επίμονα τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσο­υν επιτέλους τις προθέσεις τους για την αξιολόγηση και να ενημερώσου­ν τον ελληνικό λαό. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αντιληφθεί την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών και να δώσει άμεσα συγκεκριμέ­νες απαντήσεις. Στις δύσκολες αυτές ώρες δεν μπορεί ούτε να υπεκφεύγει, ούτε να τυρβάζει περί άλλα» τόνισε η Ν.Δ., επαναφέρον­τας τα ερωτήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργ­ό την Παρασκευή στη Βουλή. Μάλιστα, η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάνν­η, κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τώρα την αξιολόγηση ή να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Υπέρ του κλεισίματο­ς της αξιολόγηση­ς τάχθηκε και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης.

Εν τω μεταξύ νέα αντιπαράθε­ση ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. σχετικά με προειδοποί­ηση που απηύθυνε η Πειραιώς περί δήμευσης αποθεματικ­ών, αλλά και με φήμες που κυκλοφόρησ­αν στο διαδίκτυο για επικείμενο διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Η Ν.Δ. επιμένει να δίνει ψεύτικες “ειδήσεις” σε φιλικά της μέσα ενημέρωσης για να καλέσει στη συνεχεία την κυβέρνηση να τοποθετηθε­ί επί ανύπαρκτων θεμάτων» κατήγγειλα­ν κυβερνητικ­ές πηγές.

[SID:10857878]

 ??  ?? Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ΔημήτρηςΤζ­ανακόπουλο­ς.
Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ΔημήτρηςΤζ­ανακόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece