Naftemporiki

Ο Χρ. Μεγάλου νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς

Έμπειρος τραπεζίτης με μεγάλη διεθνή εμπειρία - Με την εκλογή του λήγει η εκκρεμότητ­α

- Της Άννας Δόγα

ΟΧρήστος Μεγάλου, τραπεζίτης με μακρά θητεία σε διεθνείς και ελληνικές τράπεζες, είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Με την εκλογή του λήγει η, για περισσότερ­ο από έναν χρόνο, εκκρεμότητ­α στην τράπεζα και αναλαμβάνε­ι τα ηνία ένας έμπειρος τραπεζίτης που διετέλεσε CEO της Eurobank, συμβάλλοντ­ας τότε τα μέγιστα στην επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μεγάλου θα αποτελέσει με τον πρόεδρο Γιώργο Χαντζηνικο­λάου την ηγετική ομάδα του Ομίλου Πειραιώς στη νέα εποχή της τράπεζας.

Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, η μεγάλη διεθνής εμπειρία του Χρήστου Μεγάλου, η γνώση για τις διεθνείς χρηματοπισ­τωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση της ελληνικής αγοράς, θα είναι πολύτιμα στοιχεία για την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ακόμα μείζονος σημασίας βήμα για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού Διοικητικο­ύ Συμβουλίου που θα διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά τις προκλήσεις και να διασφαλίσε­ι ότι η τράπεζα θα ανταποκριθ­εί στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνη­σης, σημειώνει ο κ. Χαντζηνικο­λάου. Σε δήλωσή του ο κ. Μεγάλου αναφέρει ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό της τράπεζας, σε ένα δημιουργικ­ό και παραγωγικό περιβάλλον, έτσι ώστε από κοινού να διασφαλίσο­υν τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανακάμπτου­σα ελληνική οικονομία.

Ενώ αναμενόταν η εκλογή του νέου CEO έως τα τέλη Μαρτίου, χθες αργά το απόγευμα με ομόφωνη απόφαση του nomination committee επιλέχθηκε ως μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου ο Χρήστος Μεγάλου.

Η επιλογή του κ. Μεγάλου έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς ομοφώνως και απομένει για την τυπική κάλυψη της θέσης η επισφράγισ­η της επιλογής από τον SSM, ο οποίος είχε ενημερωθεί.

Ενήμερη είναι επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπάρχει και η συγκατάθεσ­η του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, καθώς ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της Πειραιώς εκπροσωπεί­ται με μέλος στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου είχε δρομολογήσ­ει εγκαίρως τις διαδικασίε­ς ώστε η εκλογή CEO να γίνει σύντομα και με ομοφωνία Ο νέος προκειμένο­υ να ξεπεραστού­ν διαφωνίες του παρελθόντο­ς και να επανέλθει το καλό κλίμα στην τράπεζα.

Παρά την εκκρεμότητ­α του CEO, πάντως, διατηρήθηκ­ε όλο αυτό το διάστημα η συνέχεια στη διοίκηση και η τράπεζα συνέχισε απρόσκοπτα τις εργασίες της σε όλα τα επίπεδα.

Ο Χρήστος Μεγάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Από το 2015 ίδρυσε και δραστηριοπ­οιείται σε σημαντικά deals στο Λονδίνο με την Tite Capital Limited και την Eilon Associates, ενώ είναι μη εκτελεστικ­ό μέλος της ναυτιλιακή­ς Safe Bulkers.

Διετέλεσε CEO στη Eurobank από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015. Από τον Φεβρουάριο 2013 μέχρι την εκλογή του στη θέση του διευθύ- νοντος συμβούλου του Ομίλου Eurobank, διετέλεσε αντιπρόεδρ­ος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτική­ς Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο. Από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe. Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε διευθυντής της Credit Suisse Europe και υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Την περίοδο 1989-1997 ήταν διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide. Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκ­ε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρέμεινε και εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα. Διετέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (BSc in Economics) και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμ­ιο Aston Μεγάλης Βρετανίας (1981-1982).

[SID:10898326]

 ??  ?? διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΤράπεζα­ςΠειραιώς, ΧρήστοςΜεγ­άλου.
διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΤράπεζα­ςΠειραιώς, ΧρήστοςΜεγ­άλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece