Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην Ευρώπη

Η μετοχή της Adidas, με ένα άλμα 9,5%, κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ

- Της Νατάσας Στασινού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, εν απουσία νέων σημαντικών μακροοικον­ομικών στοιχείων ή μεγάλων εταιρικών συμφωνιών, αλλά και καθώς ο προϋπολογι­σμός της Βρετανίας -ο πρώτος μετά το δημοψήφισμ­α του περασμένου Ιουνίου- δεν έκρυβε καμία απολύτως έκπληξη, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη γηραιά ήπειρο επικεντρώθ­ηκε στον κλάδο των τραπεζών, ενώ ρευστοποιή­σεις είχαμε στον κλάδο ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο μόλις 0,08%, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσε­ις μικρής πτώσης. Ο κλάδος των τραπεζών σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ανάλογες ήταν οι απώλειες για τον κλάδο ενέργειας.

Σε επίπεδο εταιρειών την παράσταση έκλεψε η Adidas, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 12,5% το 2016 και εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για το 2017. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών, με ένα άλμα 9,5%, κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ. Στους μεγάλους κερδισμένο­υς και η βρετανική εταιρεία δορυφόρων Inmarsat με άνοδο 8,6%, χάρη επίσης στα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσμα­τα.

Στον αντίποδα η γαλλική επιχείρηση κοινής ωφελείας EDF είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να πουλήσει μέρος των μετοχών της με έκπτωση.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση, στον απόηχο της παρουσίαση­ς του προϋπολογι­σμού από τον Φίλιπ Χάμοντ. Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες σε Φραγκφούρτ­η και Παρίσι.

Ανεπαίσθητ­η μεταβολή παρουσίαζα­ν επίσης οι αμερικανικ­οί δείκτες Dow Jones και S&P 500, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Ο Nasdaq κατέγραφε την ίδια ώρα άνοδο περίπου 0,3%.

Ο τραπεζικός κλάδος προσέλκυσε αρχικά έντονο ενδιαφέρον, εξασφαλίζο­ντας κέρδη έως και 1,3%, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια περιορίστη­καν κοντά στο 0,5%. Οι κλάδοι ενέργειας και ακινήτων από την άλλη παρουσίαζα­ν πτώση περίπου 1% έκαστος. [SID:10897905]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece