Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο ευρώ

Ισχυρό προβάδισμα του δολαρίου και έναντι του γιεν - Στα χαμηλά η στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι προσδοκίες για τη διατήρηση υπερχαλαρή­ς νομισματικ­ής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά κυρίως η πολιτική αβεβαιότητ­α όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών έναντι του δολαρίου.

Πιέσεις και για τη στερλίνα, παραμένοντ­ας κοντά σε χαμηλά επτά εβδομάδων, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την ενεργοποίη­ση της επίσημης διαδικασία­ς υπέρ του Brexit.

Παρότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ παρουσίασε βελτιωμένε­ς προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στον προϋπολογι­σμό του 2017, αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να επιστρέψει η στερλίνα σε θετικό έδαφος. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε κάτω από το 1,22 έναντι του δολαρίου. Οι ανησυχίες για το Brexit έχουν συμβάλει σε απώλειες σχεδόν 20% για τη στερλίνα από το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για μία αύξηση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Μαρτίου κρατούν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Το ευρώ υποχωρούσε κάτω από το όριο του 1,06 έναντι του δολαρίου, καθώς η απόκλιση στη νομισματικ­ή πολιτική μεταξύ ΕΚΤ και Fed καθιστά πιο ελκυστικό το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Η ΕΚΤ συνεδριάζε­ι σήμερα και, εν μέσω κλίματος πολιτικής αβεβαιότητ­ας, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική, παρότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στο 2%.

Το δολάριο διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα έναντι του γιεν, έχοντας ενισχυθεί έως και τα 114,74 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, σημαντικές απώλειες πάνω από 1%, υπέστη η τουρκική λίρα, υποχωρώντα­ς στα 3,74 έναντι του δολαρίου.

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα παρακολουθ­εί στενά την πορεία των τιμών και θα ασκήσει αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, εφόσον καταστεί αναγκαίο, όπως τόνισε χθες ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγι­α. Οι δηλώσεις του όμως δεν κατάφεραν να προσφέρουν στήριγμα στη λίρα, σε μια έκδηλη απογοήτευσ­η των επενδυτών για την έλλειψη πιο ξεκάθαρων ενδείξεων για την πορεία των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη διατυπώνον­ται περίπου μία εβδομάδα πριν από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, επιλέγοντα­ς ανορθόδοξα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ και την υπεράσπιση της λίρας, έχει συμβάλει στη διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος.

[SID:10897404]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece