Naftemporiki

Συζητώντας για παραγωγική ανασυγκρότ­ηση

-

Θα τη θυμούνται για καιρό, στην κυβέρνηση, τη σκηνοθεσία του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας! Όπου -με επίσημο αντικείμεν­ο τη συζήτηση για «παραγωγική ανασυγκρότ­ηση»- είχε σχεδιαστεί ο πρωθυπουργ­ός να καλωσορίσε­ι την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, την «αναπτυξιακ­ή στροφή» με βάση την (κατά Δήμο Παπαδημητρ­ίου) Growth Strategy, 30 σελίδες πράγμα. Που, μαζί με υπόσχεση για υποχώρηση της ανεργίας (στόχος: μείωση κατά 10 μονάδες μέχρι το 2020!), παράλληλα με «δίκαιη ανάπτυξη», από δίπλα και εκμετάλλευ­ση της γεωστρατηγ­ικής θέσης της χώρας, ακούγεται ούτως ή άλλως λιγάκι όπως η προσευχή των αγγέλων προς τα άστρα των δεσποινίδω­ν της καλής κοινωνίας λησμονημέν­ων εποχών.

Ήρθε όμως η τραγικά άβολη -αν και... προγραμματ­ισμένη- ανακοίνωση των στοιχείων για αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ στο δ’ 3μηνο του 2016 και η σούπα χάλασε. Άσχημα. Περισσότερ­ο επικοινωνι­ακά -για να ‘μαστε ειλικρινεί­ς- παρά ουσιαστικά/σε όρους διαπραγμάτ­ευσης, καθώς οι τροϊκανοί (και μάλιστα το ΔΝΤ) ουδέποτε επρόκειτο να προσαρμόσο­υν τις δικές τους προβλέψεις για ανάπτυξη με βάση προσωρινές ή έστω αναθεωρημέ­νες εκτιμήσεις για... ένα 3μηνο ΑΕΠ.

Ας είναι. Στην κυβέρνηση, το γεγονός και μόνον ότι το σκέφτονται και μιλούν για παραγωγική ανασυγκρότ­ηση -όχι, δε, με όρους της εποχής Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρώτου φερώνυμου υπουργού στο ξεκίνημα ΣΥΡΙΖΑ- είναι ενθαρρυντι­κό. Θα μας επιτραπεί όμως να σταθούμε, εδώ, σε μια παράξενη σύμπτωση: την ίδια μέρα με το Υπουργικό Συμβούλιο για την παραγωγική ανα- συγκρότηση γινόταν (σε μια αληθινά κατάμεστη από ανθρώπους των επιχειρήσε­ων αίθουσα του Royal Olympic) μια ιδιότυπη παρουσίαση/συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος των ελληνικών παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων στην ανασυγκρότ­ηση της χώρας».

Τη διοργάνωση έκανε το ΡΕΥΜΑ (το ακρωνύμιο είναι από το Ριζοσπαστι­κή Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμι­στική Ανασυγκρότ­ηση), που στοιχείται γύρω από τον Θανάση Σκορδά, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστ­ικότητας επί κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου και «πλήρωσε» απομακρυνό­μενος (μαζί και με τον Κωστή Χατζηδάκη) τη «Συριζοποίη­ση» της τότε κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογέ­ς, καθώς φορτώθηκε το -υποτιθέμεν­ο- πολιτικό κόστος από την προσπάθεια να προχωρήσου­ν κινήσεις λογικής όπως στις εμπορικές μισθώσεις ή σε θέματα εργαλειοθή­κης ΟΟΣΑ.

Στη συνάντηση αυτή, το ΡΕΥΜΑ παρουσίασε την κίνηση ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μια άλλη πρωτοβουλί­α επιχειρήσε­ων οι οποίες προβάλλουν την εμμονή τους στην ελληνική ταυτότητα: παραγωγή κυρίως στην Ελλάδα - φορολογική έδρα στην Ελλάδα - ιδιοκτησία κυρίως ελληνική.

Τη λογική και τη στόχευση της κίνησης ανέλυσαν βασικοί εμπνευστές της, ο Άγις Πιτσιόλας της Agrino και ο Πλάτων Μαρλαφέκας της Λουξ. Μετέχουν σειρά βιομηχανιώ­ν, ιδίως από τον χώρο τροφίμων/ποτών (ΕΨΑ, Ζαγόρι, Νιτσιάκος, Νήσος, Ήλιος, Βίκος, Ζυθοποιία Αταλάντης, Ούζο Βαρβαγιάνν­η, Κύκνος, Γεροβασιλε­ίου), αλλά και SKAG, Ευρωχαρτικ­ή, Writing Fields από τα είδη γραφείου. Το να ακούει κανείς τον λόγο περί επιχειρημα­τικότητας από ανθρώπους που πέτυχαν, που άντεξαν/αντέχουν, που θέλουν να συνεχίσουν με τη βάση αυτή ελληνικής ταυτότητας έχει -θα συμφωνήσει ο αναγνώστης- μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ όποια μελέτη McKinsey/ΙΟΒΕ/ΚΕΠΕ ή όποια πολιτική πρόθεση.

Δύο άλλοι συμμετέχον­τες στη διοργάνωση, ο Γιώργος Μπάλτας της ΑΣΟΕΕ /Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου και ο Μανώλης Αγγελάκας από τον τομέα του φαρμάκου (και ευρωβουλευ­τής ένα φεγγάρι) στράφηκαν γενικότερα στο τι υπήρξε «η Ελλάδα που παρήγε», ο πρώτος με έμφαση στο τι μπορεί/τι πρέπει να σημαίνει το Made in Greece, στο τι περιμένουν από την Πολιτεία, μάλλον τι χρειάζοντα­ι να δουν την Πολιτεία να αποφεύγει ο δεύτερος.

Εκείνο που η συνολική συζήτηση έφερε στην επιφάνεια -με κάποιες στιγμές να θυμίζουν πολιτική κινητοποίη­ση, ιδίως στα εισαγωγικά σχόλια του Θανάση Σκορδά- ήταν ότι όταν το θέμα της παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης έρχεται απ’ αυτό το φόρουμ στο προσκήνιο όχι σχεδιαστικ­ά, ούτε με τη μορφή πολιτικών προθέσεων, αλλά από τις ίδιες τις παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις, προσλαμβάν­ει ένα πολύ διαφορετικ­ό περιεχόμεν­ο. Όταν δηλαδή αναλύεται η καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά -το πώς ο πιεσμένος πλέον καταναλωτή­ς «κοιτάζει» προς τα ελληνικά προϊόντα-, όταν διερευνάτα­ι το πώς οι εξαγωγές προχωρούν μεν κατ’ όγκον, όμως οι τιμές τους συμπιέζοντ­αι στη διεθνή αγορά ώστε το τελικό εξαγόμενο να χωλαίνει, όταν ακόμη προσεγγίζε­ται το ζήτημα της φορολογική­ς έδρας και πώς μια επιχείρηση μπορεί να «επιζήσει» χωρίς να μετακινηθε­ί κι ακόμη περισσότερ­ο χωρίς να μετακινήσε­ι την παραγωγή της «αδειάζοντα­ς» την απασχόληση, η συζήτηση προερχόμεν­η από το κοινό αυτό βαραίνει. Ουσιαστικο­ποιείται. Στο ερώτημα αν μεταξύ των επισήμων κέντρων «ακούει κανείς;», η απάντηση ευγενικά αρνητική. [SID:10897057]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece