Naftemporiki

Οι εμπορικές ανισορροπί­ες απειλούν τη διεθνή ανάκαμψη

Πυρά σε Γερμανία - Κίνα, ενώ προειδοποι­εί και για αστάθεια στις αγορές

- Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Τις εμπορικές ανισορροπί­ες ανάμεσα στις μεγάλες χώρες του πλανήτη προσδιορίζ­ει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά και τη σταθερότητ­α των αγορών. Η κριτική του Ταμείου στρέφεται ιδιαίτερα κατά της Γερμανίας και της Κίνας, που εμφανίζουν επί χρόνια μεγάλα εμπορικά πλεονάσματ­α έναντι των ΗΠΑ και άλλων οικονομιών. Η Κίνα, η οποία προωθεί μία σειρά από διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για να μεταβεί σε ένα μοντέλο στηριζόμεν­ο περισσότερ­ο στην εσωτερική κατανάλωση, μπορεί να επικαλεστε­ί προς υπεράσπιση τα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ. Αυτά δείχνουν ότι εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα τον συγκεκριμέ­νο μήνα, αν και πρόκειται μάλλον για συγκυριακή εξέλιξη. Όσο για τη Γερμανία, επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη στο «φθηνό» ευρώ.

«Είμαστε μάρτυρες παρατεταμέ­νων περιόδων ανισορροπι­ών. Αν και αυτές έχουν κάπως αμβλυνθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, παραμένουν σαφώς πάνω από τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα» διεμήνυσε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, από το βήμα συνεδρίου στο Τόκιο. Ση- μείωσε δε ότι οι εμπορικές ανισορροπί­ες προκαλούν εντάσεις και σε πολιτικό επίπεδο, αναφερόμεν­ος εμμέσως στις επιθέσεις που εξαπολύει συνεχώς ο Αμερικανός πρόεδρος κατά της Γερμανίας, της Κίνας, αλλά και της Ιαπωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ τις εγκαλεί ότι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους και τα κρατούν υποτιμημέν­α με στόχο τη συνεχή τόνωση των εξαγωγών τους. Πρόκειται, άλλωστε, για τρεις οικονομίες, που ακόμη στηρίζοντα­ι σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρουσάβα, το ΔΝΤ μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για άμβλυνση των ανισορροπι­ών, ενισχύοντα­ς το δίχτυ ασφαλείας, στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι χώρες, όταν έρχονται αντιμέτωπε­ς με μεγάλες εκροές κεφαλαίων, ώστε να μη χρειάζεται να συγκεντρών­ουν τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος. «Το να συγκεντρών­εις συνεχώς αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως κοστοβόρα άμυνα» σχολίασε ο αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι οδηγεί σε μη αποδοτική κατανομή πόρων.

Το ισοζύγιο του Πεκίνου

Οι επισημάνσε­ις αυτές του κ. Φουκουσάβα συνέπεσαν με τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. Τον Φεβρουάριο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλα- νήτη εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα -για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια-, καθώς οι εισαγωγές παρουσίασα­ν εντυπωσιακ­ή αύξηση και οι εξαγωγές απροσδόκητ­η πτώση. Συγκεκριμέ­να οι εισαγωγές, εξαιτίας εν μέρει και των υψηλότερων τιμών ενέργειας, έκαναν άλμα 38,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 1,3%. Προέκυψε έτσι έλλειμμα ύψους 9,2 δισ. δολαρίων. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της εορταστική­ς περιόδου για το νέο σεληνιακό έτος και όχι οι πρώ- τες ενδείξεις μίας τάσης που θα έχει μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Ωστόσο, το Πεκίνο τα υποδέχτηκε ως απόδειξη ότι η προσπάθειά του για επανισορρό­πηση της οικονομίας αποδίδει καρπούς. Είναι δε βέβαιο ότι θα χρησιμοποι­ήσει ως όπλο στην αντιπαράθε­ση με την Ουάσιγκτον.

Πλεόνασμα στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, όπου το εμπορικό πλεόνασμα παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την κριτική του Τραμπ, υπογραμμίζ­οντας ότι είναι παράλογο να κατηγορείτ­αι η Γερμανία για χειραγώγησ­η νομίσματος, από τη στιγμή που δεν διαχειρίζε­ται η ίδια το ευρώ, αλλά η ανεξάρτητη ΕΚΤ. Σημειώνει δε ότι τα εμπορικά πλεονάσματ­α είναι αποτέλεσμα και της αυξημένης ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας, καθώς και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποι­εί τις επιθέσεις αυτές ως άλλοθι για τη στροφή της στον προστατευτ­ισμό. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να καταδικάσο­υν ρητά τις τάσεις προστατευτ­ισμού, στέλνοντας ένα μήνυμα στον Τραμπ. Ο ίδιος επικαλείτα­ι τα στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτο­υν ότι τον Ιανουάριο το αμερικανικ­ό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών. [SID:10897391]

 ??  ?? «Είμαστε μάρτυρες παρατεταμέ­νων περιόδων ανισορροπι­ών» τόνισε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπλ. γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
«Είμαστε μάρτυρες παρατεταμέ­νων περιόδων ανισορροπι­ών» τόνισε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπλ. γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece