Naftemporiki

Σε αναμονή η ΕΚΤ λόγω αβεβαιότητ­ας

Αμετάβλητη η νομισματικ­ή πολιτική

-

Οι πολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν την Ευρωζώνη -από τη διαδικασία του Brexit μέχρι το «ντόμινο» εκλογών που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα με την κάλπη στην Ολλανδία και συνεχίζετα­ι με τις κρίσιμες αναμετρήσε­ις σε Γαλλία και Γερμανία- δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απ’ το να τηρήσει στάση αναμονής. Η ΕΚΤ αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση να διατηρήσει το πρόγραμμα νομισματικ­ής στήριξης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς έχει επιστρέψει στον στόχο 2%. Παρότι η ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή έχει φουντώσει τη συζήτηση για σταδιακή απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης -ειδικά στη Γερμανία, όπου ακούγονται έντονες αντιδράσει­ς για τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- οι αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας εστιάζουν περισσότερ­ο στον δομικό πληθωρισμό -που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας και παραμένει «κολλημένος» κάτω από το 1%, ώστε να δικαιολογή­σουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τη συνέχιση του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ, ύψους 2,28 τρισ. ευρώ, που διαρκεί τουλάχιστο­ν έως τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ανήλθαν στο 2% τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2013, όμως ο δομικός πληθωρισμό­ς παραμένει χαμηλός, στο 0,9%. Η ενίσχυση του πληθωρισμο­ύ αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των ενεργειακώ­ν τιμών.

«Κατά την άποψή μας, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ δεν θα ήθελαν να προσθέσουν ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητ­ας, εν όψει των σημαντικών εκλογών στην Ευρωζώνη» εκτιμά ο Κάρστεν Μπρέτσκι, οικονομολό­γος της ING.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό φέτος, διατηρώντα­ς όμως σταθερή την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2019 στο 1,7%.

Η σταδιακή απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι στην ατζέντα της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι αναμένεται μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ να συμμετάσχε­ι στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ενημερώνον­τάς τους για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης και τις προσδοκίες του για οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις μεταξύ χωρών-μελών. Όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχ­ος στο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. [SID:10897619]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece