Naftemporiki

Πνεύμονας πρασίνου το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Παραδόθηκε στον δήμο από τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκ­ης παρέδωσαν χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ικανοποιών­τας έτσι ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία στην έκταση των 336 στρεμμάτων ενός χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκα­ν με αποδοκιμασ­ίες και αντικυβερν­ητικά συνθήματα διαδηλωτές από επιτροπές της ΒΔ Θεσσαλονίκ­ης, εν μέσω έντασης με τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις που απέτρεψαν την είσοδό τους στον χώρο, ενώ, αντίθετα, ο πρωθυπουργ­ός έγινε δεκτός με επευφημίες μετά την είσοδό στο πρώην στρατόπεδο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργ­ός διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειε­ς του Δήμου Παύλου Μελά, τον οποίο ευχαρίστησ­ε «για τη γόνιμη συνεργασία και την επιμονή του, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε και στη θετική συμβολή των κινημάτων, ώστε το πρώην στρατόπεδο να μη μετατραπεί σε τσιμέντο αλλά σε χώρο πρασίνου και ψυχαγωγίας για όλους.

«Το πρώην στρατόπεδο Παύ- λου Μελά είναι ένας εμβληματικ­ός χώρος που ταυτίζεται με ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκ­ης.

Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνοντ­αι. Γίνεται πράξη μια κυβερνητικ­ή δέσμευση, αυτός ο ιστο- Με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειε­ς της χώρας, ανακοινώθη­κε χθες από τη Θεσσαλονίκ­η και από τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα η δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από συνάντηση που είχε, παρουσία ρικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκ­ης των 336 στρεμμάτων αποδίδεται σήμερα στους πολίτες της περιοχής» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός, εκφράζοντα­ς τις ευχαριστίε­ς του στην πολιτική και τη στρατιωτικ­ή ηγε- σία των ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πρώην στρατόπεδο θα δημιουργηθ­εί το μεγαλύτερο μητροπολιτ­ικό πάρκο της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, στο ένα από τα κτήρια του στρατοπέδο­υ θα δημιουργηθ­εί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ενώ σε άλλο κτήριο θα δημιουργηθ­εί μουσείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατι­κού Ελληνισμού. Ο υπουργός πρότεινε μάλιστα να πραγματοπο­ιούνται στο πρώην στρατόπεδο οι κύριες εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονία­ς του ποντιακού Ελληνισμού.

Να σημειωθεί ότι σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ανή- κε η έκταση, παραχωρούν­ται από τον Δήμο Παύλου Μελά 83 διαμερίσμα­τα που θα φιλοξενήσο­υν οικογένειε­ς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο, στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912 με την απελευθέρω­ση της Θεσσαλονίκ­ης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφ­θηκε, το 1940 οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια κι έξω παραδίδετα­ι στον λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών» δήλωσε ο κ. Καμμένος. [SID:10897522]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece