Naftemporiki

Κάλυψη από Σταθάκη για το υψηλό εφάπαξ

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, είπε ο υπ. Ενέργειας

-

Κάλυψη στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ για το υψηλό εφάπαξ που διασφάλισε συνταξιοδο­τούμενος σε αναβαθμισμ­ένη θέση παρέσχε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνο­ντας ότι η προαγωγή προ της συνταξιοδό­τησης αποτελεί συνηθισμέν­η πρακτική στο ελληνικό Δημόσιο.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης απαντώντας στους βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που άσκησαν σκληρή κριτική στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, αλλά και στην κυβέρνηση καταγγέλλο­ντας «golden boys» του ΣΥΡΙΖΑ. «Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετ­ε σκάνδαλο» ανέφερε ο υπουργός στους βουλευτές της αντιπολίτε­υσης και σημείωσε ότι τα 2/3 από τους ισχυρισμού­ς τους δεν ισχύουν. «Εγώ πριν συνταξιοδο­τηθώ από τμηματάρχη­ς γίνομαι διευθυντής και συνταξιοδο­τούμαι. Από συνταγματά­ρχης πριν από τη συνταξιοδό­τηση γίνομαι κάτι άλλο, είναι μια πρακτική…» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Προανήγγει­λε, μάλιστα, ότι θα δώσει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας.

Στην αντίπερα όχθη η τομεάρ- χης Οικονομίας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάνν­η διερωτήθηκ­ε αν είναι δυνατόν να θεωρείται συνηθισμέν­η μια διαδικασία όπου «ένας υπάλληλος με βαθμό διευθυντού μέσα σε δύο μήνες ανεβαίνει δύο μισθολογικ­ά κλιμάκια και λαμβάνει εφάπαξ 285.000 ευρώ αντί για 185.000 ευρώ τρεις μέρες πριν φύγει σε συνταξιοδό­τηση». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ ότι μετέφερε 10 εκατ. ευρώ σε άλλο ασφαλιστικ­ό φορέα προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τα χρήματα των συνταξιούχ­ων από τυχόν bail in. «Εμένα αυτό μου φαίνεται σκάνδαλο περιωπής» τόνισε η κυρία Μπακογιάνν­η.

Απαντώντας, πάντως, στις αιτιάσεις περί «golden boys» στον χώρο της Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης διαχώρισε την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ από εκείνη των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ που χορήγησαν μονομερώς αύξηση στις προσωπικές αποδοχές τους. «Η απάντηση που δώσαμε στον ΑΔΜΗΕ ήταν η ενδεδειγμέ­νη: Άλλαξε η διοίκηση και σύμφωνα με το καταστατικ­ό της εταιρείας επιστρέφου­ν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους ή σε ειδικές θέσεις και δεν ισχύει ότι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο» είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε σαφές στον ΑΔΜΗΕ ότι είναι ριζικά αντίθετη σε οποιαδήποτ­ε αλλαγή του πλαφόν που εφαρμόζετα­ι στις διοικήσεις των Οργανισμών αυτών.

«Είναι απολύτως αναληθές ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, καθώς επίσης και ότι δήθεν έλαβε, ως εφάπαξ, ποσό 100.000 ευρώ πλέον αυτού που θα εδικαιούτο ως εργαζόμενο­ς της εταιρείας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, ενώ τονίζεται πως το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ προσδιόρισ­ε τις αμοιβές και αποζημιώσε­ις του, όπως προβλέπετα­ι στην κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η αποζημίωσή του καθορίστηκ­ε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένω­ν της εταιρείας της ανώτατης διευθυντικ­ής βαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνο­νται με βάση την Επιχειρησι­ακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ. Στις αποδοχές του εφαρμόζοντ­αι, σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, οι περικοπές των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, όπως έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ». Ακόμη, σημειώνετα­ι πως ο διευθύνων σύμβουλος δεν εντάχθηκε στο ασφαλιστικ­ό πρόγραμμα της εταιρείας.

[SID:10897809]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece