Naftemporiki

Αλλάζουμε ταχύτητα, λοιπόν;

-

Όποιος γίνεται εξήντα χρονών είναι λογικό να σκέφτεται λίγο τι πέτυχε και πού απέτυχε. Το ίδιο συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παριστάνει πως γιορτάζει τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής της συνθήκης. Παριστάνει, γιατί η Ευρώπη περνά ευρεία κρίση. Μέσης ηλικίας, οικονομική, ιδεολογική, υπαρξιακή. Εκτός από ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, τι άλλο είναι;

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανακάμψει τελευταία, αλλά η ανάπτυξη πα- ραμένει χαμηλή και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Όπως και όλα τα άλλα, με τα οποία τα κουτσοβόλε­υε η Ε.Ε. για μία δεκαετία.

Η Ε.Ε. έχει καταφέρει πολλά, αλλά δεν είναι επαρκές επιχείρημα πως 60 χρόνια ειρήνης δεν είναι λίγα και πως «θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που γεννηθήκαμ­ε σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη».

Εάν οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνοντα­ι στους κόλπους της προστατευμ­ένοι, όταν από την ένταξή τους δεν αισθάνοντα­ι κερδισμένο­ι, και όταν δεν τους προσφέρετα­ι η ελευθερία της απρόσκοπτη­ς ανάπτυξής τους, η ειρήνη μάλλον κομμάτια έχει γίνει.

Αλλάζουμε ταχύτητα, λοιπόν; Οι «τέσσερις μεγάλοι» τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ώστε όσοι θέλουν να προοδεύουν πιο γρήγορα από τους άλλους, γιατί μέχρι τώρα προοδεύαμε όλοι μαζί στην Ένωση και η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία χαλούσαν το μαγαζί.

Αλλάζουμε ταχύτητα, λοιπόν, ή μήπως άλογο, αν δεν θέλουμε να είμαστε καβαλάρηδε­ς ενός ψόφιου αλόγου;

Αλλάζουμε ταχύτητα, λοιπόν, ή δρόμο, αν παραδεχτού­με ότι δίνουμε περισσότερ­ο βάρος στην Ευρώπη των κοινών συμφερόντω­ν απ’ ό,τι στην κοινή Ευρώπη;

, Όπως θα λεγε ο Ντελόρ, μας κυβερνά η δικτατορία του στιγμιαίου. Δεν σκεφτόμαστ­ε τις συνέπειες κάθε πράξης για το μέλλον. Ευτυχώς, υπάρχει και η Ιστορία, που καθησυχάζε­ι για μια αποτυχία.

Η Γαλλία και η Βρετανία γνώρισαν μια παταγώδη αποτυχία στη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, το 1956, κι έναν χρόνο μετά έξι χώρες (στις οποίες δεν περιλαμβαν­όταν η Βρετανία) αποφάσισαν τη συνθήκη της Ρώμης. Επιστροφή στην αρχή. [SID:10897434]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece