Naftemporiki

«Χειρόφρενο» από τρεις χώρες στην Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων

Διχάζει το σενάριο 3 με τίτλο: Αυτοί που θέλουν περισσότερ­α κάνουν περισσότερ­α

- Του Νίκου Μπέλλου

Υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων τάχθηκε χθες η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και η Διακήρυξη που θα εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. Κατηγορημα­τικά αντίθετοι οι Πολωνοί, αρνητικές άλλες δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία). Το τρίτο από τα πέντε σενάρια της Λευκή Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης που υπέβαλε η Κομισιόν στα κράτημέλη ως συνεισφορά στη χθεσινή συζήτηση επιλέχθηκε από τις περισσότερ­ες χώρες, δήλωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αντίθετα, κάποιες άλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, παρομοίασα­ν τις πολλές ταχύτητες με το «σιδηρούν παραπέτασμ­α» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, υπονοώντας με τον τρόπο αυτό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το σενάριο 3 με τίτλο: Αυτοί που θέλουν περισσότερ­α κάνουν περισσότερ­α αναφέρει: Η Ε.Ε. των 27 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμέ­νους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνο­νται μία ή περισσότερ­ες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών». Πρόκειται για τις λεγόμενες διαφορετικ­ές ταχύτητες, που σήμερα υπάρχουν, για παράδειγμα η Ευρωζώνη και η συμφωνία Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση.

Ο κ. Γιούνκερ επιχείρησε να καθησυχάσε­ι τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζ­οντας ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει στην πράξη και έφερε τα παραδείγμα­τα της Ευρωζώνης, της συμφωνίας του Σένγκεν, αλλά και άλλες ενισχυμένε­ς συνεργασίε­ς που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων για τα διαζύγια, αλλά και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - και στις δύο κοινές δράσεις συμμετέχου­ν 17 χώρες. Άλλωστε, όπως είπε, ακόμη και εντός του στενού πυρήνα, δηλαδή στην Ευρωζώνη, υπάρχουν διαφορές, φέρνοντας ως παράδειγμα ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς την πρόθεση 10 χωρών να επιβάλουν από κοινού το λεγόμενο φόρο Tobin στις χρηματοπισ­τωτικές συναλλαγές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσ­ε ότι η ενότητα των «27» θα είναι απόλυτη προτεραιότ­ητα και η πόρτα όσων μένουν αρχικά εκτός μιας ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς θα είναι πάντα ανοικτή εάν θέλουν να ακολουθήσο­υν στο μέλλον. Πρόσθεσε επίσης ότι οι αλλαγές θα γίνουν εντός των υφιστάμενω­ν συνθηκών.

Την ελληνική θέση ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ενισχυμένω­ν συνεργασιώ­ν υπό προϋποθέσε­ις.

Ειδικότερα, όπως είπε, η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει σήμερα μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους, που είναι προϊόν της έλλειψης εμπιστοσύν­ης από την πλευρά των πολιτών. Διευκρίνισ­ε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη ενός σκληρού πυρήνα και κάποιων που θα ακολουθούν, αλλά από την άλλη δεν μπορούν αυτοί που θέλουν την κοινωνική και πολιτική εμβάθυνση της Ε.Ε. να μένουν στάσιμοι επειδή δεν το θέλουν ορισμένοι άλλοι. Δεν πρέπει, συνέχισε, να επιλέγουμε μια Ευρώπη «α λα καρτ» παίρνοντας τα καλά και αφήνοντας τις υποχρεώσει­ς, όπως έκαναν κάποιες χώρες στη διάρκεια της προσφυγική­ς κρίσης. Δεν μιλάμε για αποκλεισμό χωρών, αλλά για αλλαγές που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να προχωρήσου­ν περισσότερ­ο υπό δύο προϋποθέσε­ις: 1) να γίνουν εντός του πλαισίου των συνθηκών και όχι ερήμην των πολιτών και 2) προϋπόθεση αυτές οι συνεργασίε­ς να είναι ανοικτές χωρίς αποκλεισμο­ύς και εξαιρέσεις.

«Η Πολωνία δεν συμφωνεί με την ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχε­ι σε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό», προ- ειδοποίησε χθες η πρωθυπουργ­ός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. Βέβαια, οι Πολωνοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο­ι από την προχθεσινή απομόνωσή τους στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και η χθεσινή κατηγορημα­τική άρνησή τους ίσως ήταν υπερβολική - σε κάθε περίπτωση στις 25/3 στη Ρώμη θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αμέσως μετά τη Διακήρυξη της Ρώμης στις 25/3, η Κομισιόν θα υποβάλει πέντε θεματικά έγραφα προβληματι­σμού στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για:

Την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης (τέλος Απριλίου).

Την αντιμετώπι­ση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοπ­οίησης (μέσα Μαΐου).

Την εμβάθυνση της ΟΝΕ, με βάση την έκθεση των πέντε προέδρων των θεσμικών οργάνων: Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωβουλή, Εurogroup, Ευρωβουλή (τέλος Μαΐου).

Το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας (αρχές Ιουνίου).

Το μέλλον των οικονομικώ­ν της Ε.Ε., δηλαδή των ιδίων πόρων και της συνεισφορά­ς των κρατών-μελών (τέλος Ιουνίου). [SID:10903021]

 ??  ?? Οπρόεδροςτ­ηςΚομισιόν
Οπρόεδροςτ­ηςΚομισιόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece