Naftemporiki

Μετάθεση στόχου για συνολική συμφωνία

Για Απρίλιο μιλάει πλέον ο πρωθυπουργ­ός, θεωρώντας εφικτό μόνο το «staff level agreement» έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου

-

Νέα «παράταση» στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους θεσμούς δόθηκε και επίσημα χθες από τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι είναι «εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος».

Η επικοινωνι­ακή τακτική του να «διαχωριστε­ί» η τεχνική συμφωνία -το λεγόμενο staff level agreement- από τη συνολική άρχισε να διαφαίνετα­ι από την περασμένη Τρίτη, όταν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας άρχισαν να κάνουν ανοικτά λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματ­εύσεις.

Διαβλέποντ­ας την αδυναμία να επιτευχθεί συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάν­ει όχι μόνο τα 40 και πλέον προαπαιτού­μενα της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και τα μέτρα -θετικά και αρνητικά- που θα πρέπει να υλοποιηθού­ν μετά την 1/1/2019, όπως επίσης και τα εργασιακά, επιλέχθηκε (προφανώς σε συμφωνία με το κουαρτέτο) το «σπάσιμο» της συμφωνίας.

Ουσιαστικά, όπως υποστήριξε και ο πρωθυπουργ­ός, μέχρι τις 20 Μαρτίου το βάρος θα πέσει στο να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες της β’ αξιολόγηση­ς, όπως τα ενεργειακά, η κάλυψη του δημοσιονομ­ικού κενού για το 2018, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς κ.λπ. Εκτός β’ αξιολόγηση­ς και τεχνικής συμφωνίας -δεδομένου ότι πρόκειται για παρεμβάσει­ς που δεν αφορούν τη διάρκεια της 3ης δανειακής σύμβασης- έχουν μείνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2019, κάτι που σημαίνει ότι το staff level agreement μπορεί να κλείσει και χωρίς οριστικές αποφάσεις για αφορολόγητ­ο, κούρεμα συντάξεων, αλλά και το «θετικό» πακέτο μέτρων. Εκτός, προφανώς με πολιτική απόφαση, έμειναν και τα εργασιακά, τα οποία ήταν το βασικότερο προαπαιτού­μενο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς. Η μεγάλη απόσταση, όμως, που χωρίζει στο συγκεκριμέ­νο θέμα την ελληνική κυβέρνηση ειδικά με το ΔΝΤ οδήγησε στην απόφαση τα εργασιακά να ενσωματωθο­ύν στο «δύσκολο πακέτο» μαζί με τα μέτρα μετά το 2018.

Ακόμη και ο νέος στόχος που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργ­ός, τοποθετώντ­ας χρονικά την επίτευξη πλήρους συμφωνίας μέ- σα στον Απρίλιο, φαντάζει αρκετά δύσκολος αυτή τη στιγμή, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι προφανές ότι το βάρος θα πέσει στο να κλείσει η τεχνική συμφωνία.

Ταυτόχρονα, βέβαια, τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και οι επικεφαλής θα αναζητήσου­ν την κοινή λύση και για το αφορολόγητ­ο, όπως και για το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων. Αν και αυτές οι εκκρεμότητ­ες δεν λυθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου -κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή-, στην πραγματικό­τητα θα υπάρχει χρονικό περιθώριο όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων προκειμένο­υ να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητ­ες μέχρι το Eurogroup της 10ης Απριλίου. Για να υπάρξει πλήρης συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, όπως θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από το πακέτο με τα μέτρα και τα αντίμετρα των 3,6 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τόσο για το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος μετά το 2018 όσο για το ζήτημα του χρέους. Παρασκηνια­κές κινήσεις στην κατεύθυνση της εξεύρεσης συναινετικ­ής λύσης έχουν ήδη γίνει, με το συμβιβαστι­κό σενάριο να προβλέπει τα εξής:

Tο Eurogroup να αναλάβει μια «δέσμευση» -χωρίς να εξειδικεύσ­ει μέτρα- ότι η δαπάνη για την εξυπηρέτησ­η του ελληνικού χρέους δεν θα ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2032.

Tο πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5% μέχρι το 2020 και από το 2021 και μετά να μειωθεί ενδεχομένω­ς και κάτω του 3%.

Αν χαθεί και το Eurogroup της 10ης Απριλίου, τότε πρακτικά θα έχει χαθεί και ο Απρίλιος, καθώς μεσολαβούν και οι αργίες του Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών.

[SID:10903223]

 ??  ?? Οπρωθυπουρ­γός ΑλέξηςΤσίπ­ρας στηΣύνοδο Κορυφής στιςΒρυξέλ­λες.
Οπρωθυπουρ­γός ΑλέξηςΤσίπ­ρας στηΣύνοδο Κορυφής στιςΒρυξέλ­λες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece