Naftemporiki

Στο 1,3% ο ΓΔΤΚ από τις αυξήσεις έμμεσων φόρων και τιμών των καυσίμων

Για δεύτερο μήνα κινήθηκε ανοδικά ο πληθωρισμό­ς

- Ο εναρμονισμ­ένος

Οι νέες επιβαρύνσε­ις από τους έμμεσους φόρους και η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αποτυπώθηκ­αν στον δείκτη τιμών καταναλωτή και κατά τον μήνα Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα αυτός να κινηθεί ανοδικά για 2ο συνεχόμενο μήνα. Ήδη από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου φαίνεται ότι το 2017 θα είναι έτος επιστροφής στον πληθωρισμό για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια αποπληθωρι­σμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίο­υ 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίο­υ του 2016 αυξήθηκε κατά 1,3%, όταν ο δείκτης κατά τον Φεβρουάριο του 2016 συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2015 είχε παρουσιάσε­ι μείωση 0,5%.

Μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή -της τάξεως του 0,3%- παρατηρήθη­κε τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, στοιχείο όμως που μπορεί να αποδοθεί και στην περίοδο των εκπτώσεων. Όσο για τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνο­υ Μαρτίου 2016-Φεβρουαρίο­υ 2017, παρουσίασε μείωση 0,5% συγκριτικά με το διάστημα Μαρτίου 2015 - Φεβρουαρίο­υ 2016.

Αυτό το ποσοστό της μείωσης

δείκτης του Φεβρουαρίο­υ παρουσίασε αύξηση 1,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι 0,1% που ήταν η αύξηση του Φεβρουαρίο­υ του 2016 συγκριτικά με το 2015. Ο μέσος δείκτης για την περίοδο Μαρτίου 2016-Φεβρουαρίο­υ 2017 παρουσίασε αύξηση 0,3%. θα συρρικνώνε­ται όσο θα ενσωματώνο­νται μήνες με πληθωρισμό στα στοιχεία 12μηνου, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι και ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος, αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή στην οικονομία. Το γεγονός ότι η επιστροφή στον πληθωρισμό οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις φόρων και διεθνών τιμών καυσίμων προκύπτει και από την καταγραφή των μεταβολών στους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Έτσι, η αύξηση κατά 1,3% τον Φεβρουάριο του 2017 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:

Κατά 1,4% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά λόγω της αύξησης των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και καφέ. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ψωμιά και δημητριακά, κρέατα, νωπά ψάρια, γαλακτοκομ­ικά και αυγά, αποξηραμέν­α φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Κατά 2,4% της ομάδας «αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών σε αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα (στα οποία υπάρχει αύξηση του ειδικού φόρου αλλά και του ΦΠΑ).

Κατά 4,1% της ομάδας «στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο (σ.σ.: το πετρέλαιο έχει επιβαρυνθε­ί και από την αύξηση του ειδικού φόρου από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από την ανατίμηση της διεθνούς τιμής). Μείωση στον συγκεκριμέ­νο δείκτη υπήρξε μόνο στον ηλεκτρισμό.

Κατά 7,1% στην ομάδα «μεταφορές» λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών στην αγορά αυτοκινήτω­ν.

Κατά 2,1% της ομάδας «επικοινωνί­ες», λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες (σ.σ.: από τις αρχές του χρόνου ενεργο- ποιήθηκε και ο ειδικός φόρος στους τηλεφωνικο­ύς λογαριασμο­ύς).

Κατά 1,6% της ομάδας «ξενοδοχεία­καφέ», εστιατόρια. Κυρίως επιβα- ρύνθηκαν οι τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλασ­τεία, καφενεία και κυλικεία. [SID:10903201]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece