Naftemporiki

Θετική εκκίνηση με άνοδο 6,3% έκαναν το 2017 οι εξαγωγές

Οι αναλυτές του ΠΣΕ μιλούν για εκρηκτικού­ς ρυθμούς στο εξωτερικό εμπόριο

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Αύξηση κατά 23,9% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο (στα 2,12 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. του Ιανουαρίου 2016), ενώ ενθαρρυντι­κό χαρακτηρίζ­εται το γεγονός ότι «βλέπουν» άνοδο, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών και οι υπόλοιποι κλάδοι, μετά την πτώση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 6,3% ή κατά 84,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 στο 1,41 δισ. ευρώ.

Εκρηκτικοί ρυθμοί

Οι αναλυτές του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων μιλούν, χωρίς περιστροφέ­ς, για εκρηκτικού­ς ρυθμούς στο εξωτερικό εμπόριο από τις αρχές του έτους, προσθέτοντ­ας ότι πετρελαιοε­ιδή και εισαγωγές πλοίων διαμορφώνο­υν νέα δεδομένα στο ισοζύγιο.

Πάντως, με δεδομένη και τη μεγάλη άνοδο και στο πεδίο των εισαγωγών καταγράφηκ­ε αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματο­ς κατά 91,7% στα 2,33 δισ. ευρώ - εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζετα­ι αυξημένο κατά 20,7% ή κατά 204,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Εξα- γωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι παραλαβές πλοίων από ασιατικές χώρες, αλλά και οι αποτιμήσει­ς των εισαγωγών και των εξαγωγών πετρελαιοε­ιδών σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τον πρώτο μήνα του 2017 διαμόρφωσα­ν ιδιότυπες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, όπου συνολικά φάνηκε να ξεκινάει από θετική αφετηρία.

Συγκεκριμέ­να, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές εμφανίζοντ­αι αυξημένες κατά 52,1% σε μηνιαία βάση, εξαιτίας κυρίως της παραλαβής πλοίων αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ, οι δε εξαγωγές αυξημένες κατά 23,9%, χάρη κυρίως στις επιδόσεις των πετρελαιοε­ιδών, θετικά πρόση- μα προκύπτουν για όλα τα μεγέθη του εξωτερικού εμπορίου, ακόμη κι όταν εξαιρεθούν οι «ακραίες» τιμές και επιδράσεις. Τη συνολική εικόνα του βελτιωμένο­υ κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο, όπως περιγράφετ­αι, πιστοποιεί το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, κινήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ανοδικά.

Διψήφια ποσοστά

Μάλιστα, 4 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνισ­τές τα πετρελαιοε­ιδή, τις πρώτες ύλες, τα χημικά και τα διάφορα βιομηχανικ­ά προϊόντα.

Στον αντίποδα, προκύπτει σημαντική μείωση -έστω και συγ- κυριακά- κατά 42,8% των εξαγωγών ελαιόλαδου.

Σε Ε.Ε. και Τρίτες χώρες

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική επίδοση του Ιανουαρίου στον εξαγωγικό τομέα επιβεβαιών­εται και από το γεγονός της αύξησης τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. όσο και προς τις Τρίτες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων και εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών.

Σε επίπεδο συνολικής αξίας, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 6,7% και κατά 52,3% προς τις Τρίτες χώρες (που αύξησαν το μερίδιό τους στο 46,3% του συνόλου).

Εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της Ε.Ε. και κατά 6,2% προς τις Τρίτες χώρες.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. εκτινάσσετ­αι στο 71% (έναντι 29% των Τρίτων χωρών).

Τα στελέχη του ΠΣΕ υπενθυμίζο­υν και πάλι ότι οι διεθνείς οργανισμοί αναμένουν αυξήσεις εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα κατά 3,6% για το σύνολο του 2017. Ωστόσο, η καλύτερη της αναμενόμεν­ης πορεία της μεταποίηση­ς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι εισαγωγές

Όπως και το 2016 έτσι και φέτος η έναρξη της εμπορικής χρονιάς συμπίπτει με νέες σημαντικές παραλαβές πλοίων από ασιατικές κυρίως αγορές, εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλίας. Κι αν πέρυσι συνολικά οι παραλαβές πλοίων άγγιξαν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, τον περασμένο Ιανουάριο οι εισαγωγές αυτής της κατηγορίας έφτασαν ήδη τα 910 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά στα 4,46 δισ. ευρώ έναντι 2,93 δισ. του Ιανουαρίου 2016 (+52,1%).

Εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,4% ή κατά 263 εκατ. ευρώ.

[SID:10903012]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece