Naftemporiki

Στο +7,1% ο δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής

Η σημαντική αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταβολή του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ

-

Με σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,1% έκλεισε ο Ιανουάριος για τον δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που παρατηρήθη­κε τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 (+4,1%). Ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο.

Η σημαντική αύξηση του 7,1% οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταβολή του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 28,6%. Ο δείκτης παροχής νερού είχε θετική αλλά πολύ μικρότερη μεταβολή (+2,1%), ενώ ο δείκτης μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν αυξήθηκε κατά 1,1%. Από τους επιμέρους μεταποιητι­κούς κλάδους, αύξηση παρατηρήθη­κε στα βασικά φαρμακευτι­κά προϊόντα και συσκευάσμα­τα, στα βασικά μέταλ- λα, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, στους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, στα ηλεκτρονικ­ά και οπτικά προϊόντα, στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού, στα μηχανοκίνη­τα οχήματα, αλλά και στα ρυμουλκούμ­ενα και ημιρυμουλκ­ούμενα. Μείωση κατά 5,7% καταγράφηκ­ε στον δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατομείων.

Από τους επιμέρους κλάδους, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρήθη­κε στον δείκτη των μηχα- νοκίνητων οχημάτων (+336,2%), στον δείκτη των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών και οπτικών προϊόντων (+49,2%), των μηχανημάτω­ν και ειδών εξοπλισμού (+39,5%) αλλά και των βασικών μετάλλων (+41,3%). Αντίθετα, σημαντική μείωση κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στον δείκτη εξόρυξης μεταλλούχω­ν μεταλλευμά­των (-34,7%), στον δείκτη ποτών (-25,3%), καπνού (-29,3%), δερμάτινων και ειδών υπόδησης (25,3%), εκτυπώσεων και αναπα- ραγωγής προεγγεγρα­μμένων μέσων (-18,9%), αλλά και επισκευής και εγκατάστασ­ης μηχανημάτω­ν και εξοπλισμού (-21,7%).

Η κατανομή ανά κύρια ομάδα βιομηχανικ­ών κλάδων δείχνει αύξηση 14,9% στην ενέργεια, αύξηση 7,8% στα ενδιάμεσα αγαθά, αύξηση 17,4% στα κεφαλαιουχ­ικά αγαθά, μείωση 5,7% στα διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά και μείωση 7,5% στα μη διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά.

[SID:10903130]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece