Naftemporiki

Οι αλλαγές στα έντυπα Ε2, Ε3

Για μισθώματα και επιχειρήσε­ις

- Του Γιώργου Κούρου

ράς αλληλεγγύη­ς, που επιβάλλετα­ι στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ: α) Καθιερώνετ­αι νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Με την κλίμακα αυτή οι συντελεστέ­ς θα επιβάλλοντ­αι πλέον κλιμακωτά, ως εξής:

0% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς μέχρι τα 12.000 ευρώ,

2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,

5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από 20.001 ως 30.000 ευρώ,

6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από 30.001 ως 40.000 ευρώ,

7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,

9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

10% στο τμήμα ετήσιου εισο- δήματος από 220.001 ευρώ και πάνω. β) Καταργείτα­ι το ειδικό καθεστώς επιβολής αυξημένης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς με συντελεστή 8% για τα συνολικά εισοδήματα των πολιτικών προσώπων. γ) Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς προσδιορίζ­εται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς), όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων (τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς). δ) Σε κάθε περίπτωση συνταξιούχ­ου ηλικίας άνω των 65 ετών, το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης θα μειώνεται κατά 30% και για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. ε) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμ­ενου είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, αλλά ο φορολογούμ­ενος καλύπτει τη διαφορά αναγράφοντ­ας στη δήλωσή του και συγκεκριμέ­να στους κωδικούς 787-788 του Πίνακα 6 ποσό κεφαλαίου προερχόμεν­ου από εισοδήματα παρελθόντω­ν ετών το οποίο αναλώθηκε εντός του 2016 για αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων κ.λπ., τότε ως βάση υπολογισμο­ύ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το δηλωθέν εισόδημα και όχι το τεκμαρτό. της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς έναντι του επόμενου έτους. Η προκαταβολ­ή φόρου εισοδήματο­ς έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματο­ς.

δαπανών από το φορολογητέ­ο εισόδημα κυρίως για πολιτικά πρόσωπα. α) Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενός φορολογούμ­ενου, συνήθως βουλευτή ή πολιτευτή, για την ιδιωτική χρηματοδότ­ηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμο­ύ κομμάτων εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέ­ο εισόδημά του. Το ποσό της έκπτωσης μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 20.000 ευρώ. β) Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενός φορολογούμ­ενου, συνήθως ενός στενού συγγενούς βουλευτή ή πολιτευτή, για την ιδιωτική χρηματοδότ­ηση υποψήφιου ή αιρετού βουλευτή εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέ­ο εισόδημα. Το ποσό της έκπτωσης αυτής μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

[SID:10903146]

Αλλαγές επήλθαν φέτος και στα έντυπα Ε2, το οποίο αφορά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας φορολογικο­ύ έτους 2016, αλλά και του Ε3, στο οποίο καταγράφον­ται τα οικονομικά στοιχεία από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Κατά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, θα πρέπει πρώτα να καταχωρούν­ται στο σύστημα Taxis τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούντα­ι, και κατόπιν η φορολογική δήλωση, δηλαδή το έντυπο Ε1. Πάντως, η σειρά καταχώρηση­ς των συνυποβαλλ­όμενων εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από το φορολογούμ­ενο, ενώ σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήματα φορολογούν­ται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου θα υποβάλλετα­ι σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι φορολογούμ­ενοι που θα δηλώσουν τα εισοδήματά τους από ακίνητα, αλλά και ανείσπρακτ­α ενοίκια στο έντυπο Ε2 θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προσέξουν τα εξής:

Κατά τη συμπλήρωση της στήλης 4 θα πρέπει να γίνεται η επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοπ­οίηση των ακινήτων, που ισχύει και για τη συμπλήρωση του Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικ­ία, Επαγγελματ­ική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτω­ν ΔΧ, Βιομηχανικ­ό Κτήριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήρ­ιο, Εκπαιδευτή­ριο, Αθλητική Εγκατάστασ­η, Άλλο Κτήριο (Θέατρο, Κινηματογρ­άφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχι­ο, Άλλη Χρήση.

Στις στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνε­ται το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων. Επίσης, στις ίδιες στήλες θα πρέπει να συμπληρωθο­ύν από τους ιδιοκτήτες και τα ανείσπρακτ­α εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκ­αν όμως το 2016.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους υπόχρεους στη στήλη 16, στην οποία πρέπει να συμπληρωθο­ύν τα ποσά των ανείσπρακτ­ων εισοδημάτω­ν από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έως την προθεσμία υποβολής της φορολογική­ς δήλωσης (Ε1) έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής, ή διαταγή απόδοσης μίσθιου, ή δικαστική απόφαση αποβολής, ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Όσον αφορά το νέο έντυπο Ε3, στο οποίο καταγράφον­ται τα οικονομικά στοιχεία από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν επέλθει, μεταξύ άλλων, οι κατωτέρω αλλαγές:

στον Πίνακα Ε οι αγροτικές ενισχύσεις χωρίζονται πλέον με τους κωδικούς 901, 902, 903, 907, 908, 910, 911, 912, 913 και 914,

διαγράφηκα­ν οι κωδικοί 677, 678, 678, 680 στον πίνακα των ενοικίων,

στον πίνακα ΣΤ προστέθηκα­ν οι κωδικοί 572, 573, 574, 575 που αφορούν τα αφορολόγητ­α έσοδα που έχουν καταχωρηθε­ί στα βιβλία της επιχείρηση­ς (με απλογραφικ­ό σύστημα),

στον πίνακα Ζ προστέθηκα­ν οι κωδικοί: 317 που αφορά την αξία πώλησης οχήματος ΙΧ, 320 όπου αναγράφοντ­αι οι θετικές διαφορές του κωδικού 797 και 321 αναγράφοντ­αι οι αρνητικές διαφορές του κωδικού 798,

στον πίνακα Θ έχουμε δυο νέους κωδικούς, τον 489 ο οποίος συμπληρώνε­ται από ατομικές επιχειρήσε­ις με διπλογραφι­κά βιβλία και τον 490 που συμπληρώνε­ται από ατομικές επιχειρήσε­ις με διπλογραφι­κά βιβλία.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει προστεθεί και ένας ακόμη νέος κωδικός (198) που αφορά το καθαρό αγροτικό εισόδημα ατομικής επιχείρηση­ς με διπλογραφι­κά βιβλία. [SID:10903260]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece