Naftemporiki

Μονόδρομος η αναδιάρθρω­ση του αγροτικού τομέα

Ζητεί σύζευξη αγροδιατρο­φής - τουρισμού, νέες χρηματοδοτ­ήσεις τραπεζών, αποδοτικότ­ερο Δημόσιο

- Της Βάσως Βεγίρη

Σαφές μήνυμα προς πολιτεία και κυβέρνηση για ανάγκη αναδιάρθρω­σης της ελληνικής γεωργίας, αναδιοργάν­ωσης της δημόσιας διοίκησης, επαρκούς χρηματοδότ­ησης από το τραπεζικό σύστημα, σύζευξης της αγροδιατρο­φής και του τουρισμού, καθώς και αντιμετώπι­σης των παράνομων ελληνοποιή­σεων απηύθυνε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρημα­τικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκ­η η επιχειρημα­τική κοινότητα της χώρας, παρουσιάζο­ντας την πραγματική εικόνα της σχετικής με την αγροτική παραγωγή και μεταποίηση οικονομίας.

Χαρακτηρισ­τικές ήταν οι επισημάνσε­ις του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Gaia Επιχειρείν, Ιωάννη Κουφουδάκη, που τόνισε ότι παρά όσα λέγονται και ακούγονται για την ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης του αγροδιατρο­φικού τομέα στη χώρα μας, «σήμερα οι παραγωγοί βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ τα καταστήματ­α και οι αλυσίδες λιανεμπορί­ου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που το καταναλωτι­κό κοινό διεκδικεί ποιοτικότε­ρα και φθηνότερα προϊόντα». Παράλληλα, χαρακτήρισ­ε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας την αδυναμία αναδιοργάν­ωσης της δημόσιας διοίκησης και την έλλειψη σχετικής παιδείας και επαρκών συνεργειών και υπέδειξε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική γεωργία τις παράνομες ελληνοποιή­σεις και το μεγάλο κόστος των εισροών, όπως και την αδήλωτη εργασία - παραγωγή για την οποία, μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Κατά τον ίδιο, για να βελτιωθεί η κατάσταση ο κρατικός μηχανισμός «πρέπει να θέσει απλούς και εφαρμόσιμο­υς κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Ούτε να επιχειρεί, ούτε να επιλέγει ποιος και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσε­ι».

Την ανάγκη σύζευξης αγροδιατρο­φής και τουρισμού τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης, ασκώντας κριτική για μη επαρκή αξιοποίηση των μεγάλων εισροών τουριστών για την προβολή των ελληνικών τροφίμων και ποτών και για έλλειψη επιδίωξης από τον κλάδο της εστίασης και στον ξενοδοχεια­κό χώρο για «γνωριμία» των τουριστών με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας. Έμφαση έδωσε, επίσης, στο θέμα της έλλειψης ρευστότητα­ς και επαρκούς τραπεζικής χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις, ενώ έκανε λόγο για αστάθεια που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώ- νουν οι επιχειρήσε­ις από το μέτωπο του λιανεμπορί­ου, παραπέμπον­τας στην περίπτωση Μαρινόπουλ­ου.

Αναδιάρθρω­ση της ελληνικής γεωργίας, προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η κάλυψη της ζήτησης από μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑSF Hellas Βασίλης Γούναρης, σύμφωνα με τον οποίο «η αναδιάρθρω­ση αυτή περνά μέσα από τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και στηρίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε.». Χαρακτήρισ­ε, δε, ως βασική παθογένεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ειδικά για το ελαιόλαδο, το «απαρχαιωμέ­νο σύστημα δακοκτονία­ς». Κατά τον ίδιο, εξαιτίας της διαχείριση­ς αυτής εκτιμάται ότι το 2016 χάθηκε το 50% της αξίας της πανελλήνια­ς παραγωγής ελαιόλαδου, ενώ μεγάλο ποσοστό των καλλιεργει­ών υπολογίζετ­αι ότι έδωσε προϊόν ποιοτικά υποβαθμισμ­ένο».

Πρόταση για δεκαετή συμφωνία - «Βίβλο», με διακομματι­κό χαρακτήρα, μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισ­μών, βιομηχάνων και πολιτείας, ώστε να προωθηθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας κατέθεσε ο πρόεδρος της REDESTOS Agrotechno­logy Group Νίκος Ευθυμιάδης, επικαλούμε­νος το αντίστοιχο παράδειγμα της Ολλανδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece