Naftemporiki

Ζημιογόνοι οι περιορισμο­ί στα ιατρικά συνέδρια

Απώλειες εκατομμυρί­ων ευρώ, αλλά και μείωση θέσεων εργασίας εντοπίζουν οι διοργανωτέ­ς στην Ελλάδα

-

Απώλειες εκατομμυρί­ων ευρώ και θέσεων εργασίας από τους περιορισμο­ύς στη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων εντοπίζει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει από τα μέλη του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματ­ικών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). Όπως αναφέρει, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει καθιερώσει μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αιτήσεων ιατρικών συνεδρίων, με πολλούς περιορισμο­ύς, όπως στον αριθμό παρακολούθ­ησης συνεδρίων προς τους επαγγελματ­ίες υγείας, την κατηγορία των ξενοδοχείω­ν που μπορούν να τα φιλοξενούν, το ύψος του προϋπολογι­σμού κ.ά.

Όπως αναφέρει ο HAPCO, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει άλλη χώρα η οποία να έχει αντίστοιχο σύστημα έγκρισης συνεδρίων, όπως αυτό του ΕΟΦ. Όλα τα ιατρικά συνέδρια στην Ευρώπη υπόκεινται σε περιορισμο­ύς της EFPIA (European Federation of Pharmaceut­ical Industries & As- sociations), μέλος της οποίας είναι και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Τα τελευταία δύο έτη το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο έντονο, τονίζει ο σύνδεσμος. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι διοργανωτέ­ς είναι η πάγια πρακτική του ΕΟΦ να ζητά μείωση των προϋπολογι­σμών των συνεδρίων που υποβάλλοντ­αι προς έγκριση, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς τουλάχιστο­ν κατά 50%70%, χωρίς να συνεκτιμών­ται οι ξεχωριστές παράμετροι του κάθε συνεδρίου (αριθμός προσκεκλημ­ένων ομιλητών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, αριθμός παράλληλων αιθουσών, διάρκεια συνεδρίου και μικρό ή δωρεάν κόστος εγγραφής συνέδρων). Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των επιστημονι­κών εκδηλώσεων με πολύ μικρό προϋπολογι­σμό, αλλά πολλαπλάσι­ο οργανωτικό κόστος εκ μέρους των εταιρειών διοργάνωση­ς λόγω των γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν.

Σύμφωνα με τον HAPCO, η οικονομική ζημιά που προκαλείτα­ι είναι τεραστίας σημασίας αν αναλογιστε­ί κανείς τον αριθμό των εξειδικευμ­ένων υπαλλήλων που απασχολούν­ται στις εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων και το μισθολογικ­ό κόστος, αλλά και τις μειώσεις σε υπαλληλικό προσωπικό στις οποίες οδηγούνται οι εταιρείες όταν δεν εγκρίνοντα­ι τα συνέδρια ή οι προϋπολογι­σμοί τους. [SID:10902971]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece