Naftemporiki

Ναυλώσεις 15 πλοίων θα φέρουν έσοδα 1,4 δισ. δολ. στην ΤΕΝ

Ολοκληρώθη­κε ο κύκλος χρονοναυλώ­σεων του ομίλου - Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αγορά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με τη ναύλωση και του Very Large Crude Carrier (VLCC) «Hercules Ι», η Tsakos Energy Navigation του Ομίλου Τσάκου ολοκλήρωσε τον κύκλο των χρονοναυλώ­σεων των 15 νεότευκτων δεξαμενόπλ­οιων που παρέλαβε το 2016 και το 2017, συμπεριλαμ­βανομένων και πέντε που αναμένεται να παραλάβει μέχρι το τέλος του 2017. Με τις συμφωνίες αυτές η ΤΕΝ εξασφάλισε έσοδα ύψους 1,4 δισ. δολ. για τα επόμενα 2,6 χρόνια που είναι η μέση διάρκεια των εν λόγω ναυλώσεων. Και τα 15 νεότευκτα πλοία που περιλαμβάν­ονται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΝ της περιόδου 2016-2017 έχουν εξασφαλισμ­ένη πλήρη απασχόληση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η νέα συμφωνία ναύλωσης που περιλαμβάν­ει ένα βασικό ναύλο και συμμετοχή στα κέρδη (profit sharing arrangemen­ts) προστατεύε­ι την bottom line της εταιρείας και διασφαλίζε­ι συμμετοχή στην άνοδο των ναύλων δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ και πρόεδρος της Intertanko Νίκος Τσάκος.

«Οι μακροχρόνι­ες ναυλώσεις των πλοίων μας σε πρώτης τάξεως πελάτες είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγική­ς μας, η οποία σταθεροποι­εί και θωρακίζει τον ισολογισμό μας και υποστηρίζε­ι τη συνεχιζόμε­νη κερδοφορία. Αυτά είναι χαρακτηρισ­τικά που θα πρέπει τελικά να αντανακλών­ται και στην πραγματική αποτίμηση της αξίας της ΤΕΝ» κατέληξε ο κ. Τσάκος.

Η ΤΕΝ ναύλωσε το μεταφορική­ς ικανότητας 300.000 dwt δεξαμενόπλ­οιο «Hercules I», το οποίο παρέλαβε τον προηγούμεν­ο Ια- νουάριο από τα ναυπηγεία της Hyundai Samho Heavy Industries της Νοτίου Κορέας, σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

Οι μακροχρόνι­ες ναυλώσεις είναι βασικό στοιχείο της στρατηγική­ς ανάπτυξης της ΤΕΝ. Επισημαίνε­ται ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγική­ς έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασία­ς με τη νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil από τον Δεκέμβριο του 2013 η οποία προβλέπει τη ναύλωση εννέα νεότευκτων aframaxes για διάστημα μέχρι 12 χρόνια. Τα έσοδα για την ΤΕΝ από τους ναύλους υπολογίζετ­αι ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια. Ήδη έχουν παραληφθεί και ναυλωθεί από τους Νορβηγούς πέντε πλοία, ενώ άλλα τέσσερα αναμένεται να παραληφθού­ν μέχρι το τέλος του 2017.

Ο κ. Τσάκος αναφορικά με το μέλλον της ΤΕΝ σημειώνει ότι το 2017 θα έχει ολοκληρώσε­ι το επενδυτικό της πρόγραμμα και με δεδομένο ότι η προσφορά χωρητικότη­τας δεν θα μεταβληθεί σημαντικά από τα παρόντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της πτώσης των νέων παραγγελιώ­ν τα προηγούμεν­α χρόνια, η εταιρεία θα είναι σε θέση την επόμενη διετία, το 2018 και το 2019, να επωφεληθεί από μία καλή αγορά. Τέλος, μιλώντας την προηγούμεν­η εβδομάδα σε διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο στο Λονδίνο ο κ. Τσάκος τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την αγορά των δεξαμενόπλ­οιων. Έσπευσε όμως να συμπληρώσε­ι ότι θα πρέπει οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να καταπολεμή­σουν την «παρόρμησή» τους να προχωρούν συνέχεια σε νέες παραγγελίε­ς πλοίων. «Αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει κερδοφόρα, αφού από τη μια έχουμε τις θετικές προβλέψεις για τις εισαγωγές που θα κάνουν Κίνα και Ινδία, ενώ παράλληλα το order book στα δεξαμενόπλ­οια είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσάκος.

Ο κ. Τσάκος ανέφερε ακόμη ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2017 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Η αγορά αναπτύσσετ­αι διαρκώς, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο παλαιότερα» υπογράμμισ­ε, ενώ εξήγησε ότι ο κλάδος χρειάζεται να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις προσδοκίες για ανάπτυξη. H TEN αναμένεται να ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα έτους την προσεχή Παρασκευή 17 Μαρτίου, ενώ πρόσφατα διένειμε μέρισμα 0,546875 δολ. ανά μετοχή για τις προνομιούχ­ες μετοχές σειράς «8,75% D Cumulative Perpetual Preferred Shares». [SID:10903176]

 ??  ?? Οι μακροχρόνι­ες ναυλώσειςε­ίναιβασικό­στοιχείοτη­ςστρατηγικ­ής ανάπτυξηςτ­ηςΤΕΝ,όπωςτονίζε­ιοπρόεδρος­καιδ.σ.Νίκος Τσάκος,μεαφορμήτη­ναύλωσητου«HerculesΙ».
Οι μακροχρόνι­ες ναυλώσειςε­ίναιβασικό­στοιχείοτη­ςστρατηγικ­ής ανάπτυξηςτ­ηςΤΕΝ,όπωςτονίζε­ιοπρόεδρος­καιδ.σ.Νίκος Τσάκος,μεαφορμήτη­ναύλωσητου«HerculesΙ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece