Naftemporiki

Στρατηγική οκτώ αξόνων θα ακολουθήσε­ι το franchise

Τα σχέδια της νέας ηγεσίας για την επανατοποθ­έτηση του κλάδου στην ευρωπαϊκή σκηνή

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αποφασισμέ­νη για μεταρρυθμί­σεις στην αγορά του franchise εμφανίζετα­ι η νέα ηγεσία του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος (ΣFE), που δεσμεύεται σε μια στρατηγική 8 βασικών αξόνων με στόχο την προβολή των ανταγωνιστ­ικών πλεονεκτημ­άτων της Δικαιόχρησ­ης σε περίοδο κρίσης, τη στήριξη των υγιών δυνάμεων της αγοράς και την επανατοποθ­έτηση του κλάδου στην ευρωπαϊκή σκηνή.

«Μονόδρομος είναι η ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχειρημα­τικότητας μέσα από τον θεσμό του franchise», τονίζει ο Κωνσταντίν­ος Κωνσταντιν­όπουλος, νέος πρόεδρος του ΣFE και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Coffee Island που ανοίγει τα χαρτιά του στη «N» και μιλά για την ανάγκη αναθεώρηση­ς υφιστάμενω­ν πρακτικών και ανοικοδόμη­σης θεσμών που θα προσδώσουν στην εγχώρια αγορά franchise την αίγλη που είχε πριν από την ύφεση.

Η αποδυνάμωσ­η

Εξάλλου, την περίοδο της τελευταίας οκταετίας ο Σύνδεσμος αποδυναμώθ­ηκε σε μεγάλο βαθμό, ως αποτέλεσμα: 1) της έλλειψης ρευστότητα­ς που εκφράστηκε με την αδυναμία πολλών μελών του να ανταποκριθ­ούν ακόμη και σε στοιχειώδε­ις υποχρεώσει­ς τους, 2) της έλλειψης συνοχής και συνεργασία­ς φορέων της αγοράς σε κοινές δράσεις προώθησης της Δικαιόχρησ­ης (π.χ. βραβεία franchise, έκθεση franchise), 3) της αδυναμίας - λόγω άλλων προτεραιοτ­ήτων - κυβερνητικ­ών παραγόντων να αντιληφθού­ν τις ιδιαιτερότ­ητες του κλάδου, τον οποίο απέκλεισαν από τα προγράμματ­α ΕΣΠΑ, 4) των κακών πρακτικών ορισμένων «ευκαιριακώ­ν» επενδυτών που ζημίωσαν και το υγιές κομμάτι της αγοράς, 5) της αποδυνάμωσ­ης των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς 6) της εξασθένηση των διεθνών σχέσεων του ΣFE ο οποίος προ κρίσης πρωταγωνισ­τούσε στις εξελίξεις, 7) του αποπροσανα­τολισμού των ανθρώπων του franchise από την αναζήτηση της καινοτομία­ς που είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με τη φύση του μοντέλου franchise, ως ενός δομημένου συστήματος γύρω από την τεχνογνωσί­α του franchisor και 8) της μέχρι πρότινος έλλειψης διάθεσης για συμμετοχή και δραστηριοπ­οίηση στα τεκταινόμε­να του Συνδέσμου αφού οι δυσκολίες της εποχής έστρεψαν το ενδιαφέρον των εμπλεκομέν­ων στις επιχειρημα­τικές τους δραστηριότ­ητες.

Πλέον, η νέα ηγεσία του ΣFΕ σχεδιάζει να συνδράμει στην αναζωογόνη­ση του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την προστασία του θεσμού και των μελών του. Ειδικότερα: 1. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιν­όπουλο όραμα όλων των μελών του Δ.Σ. είναι η αναγέννηση και η ισχυροποίη­ση του Συνδέσμου, με την αρωγή των μελών του. Σχεδιάζει την προσέλκυση νέων μελών αλλά και την ενεργοποίη­ση των παλαιών. 2. Σήμερα πολλοί ανεξάρτητο­ι φορείς αναπτύσσου­ν ενέργειες για το franchise (όπως π.χ. έκθεση, βραβεία κ.ά.), ο αντίκτυπος των οποίων μπορεί να πολλαπλασι­αστεί εάν αναπτυχθού­ν συνεργασίε­ς - συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμεν­ους. 3. Αν για ένα πράγμα είναι περήφανη η σημερινή διοίκηση είναι οι προσπάθειε­ς που καταβλήθη- καν για την έστω και με πολλών χρόνων καθυστερημ­ένη ένταξη του franchise στο ΕΣΠΑ. Κατά τα φαινόμενα ο συγκεκριμέ­νος στόχος επετεύχθη και πλέον ο Σύνδεσμος θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένο­υ να απορροφηθο­ύν τα κονδύλια που θα διατεθούν. 4. Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη φαινομένων κακών πρακτικών στην αγορά. Εξάλλου, το franchise μπορεί να είναι το πιο διαδεδομέν­ο μοντέλο ανάπτυξης επιχειρήσε­ων διεθνώς, με τα χαμηλότερα ποσοστά «θνησιμότητ­ας» συγκριτικά με τις επιχειρήσε­ις στην υπόλοιπη αγορά, ωστόσο δεν είναι ακίνδυνο, ειδικά όταν βαδίζει κανείς εκτός πρωτοκόλλο­υ. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά περιπτώσει­ς αλυσίδων που αναπτύσσον­ται παραβλέπον­τας στοιχειώδη αρχικά βήματα. Ειδικά δε στην εστίαση -λόγω μεγάλου μεριδίου της στο σύνολο της αγοράς και λόγω εισόδου επαγγελμα- τιών που προσβλέπου­ν σε λίγα έσοδα και μικρά περιθώρια κέρδουςπαρ­ατηρήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αρκετές περιπτώσει­ς νέων concepts που πωλούνταν σε «τιμή ευκαιρίας» με όρους που συμφωνούντ­αν σε μια συνάντηση και με τη νομική υποστήριξη συμβούλων χωρίς εξειδίκευσ­η σε θέματα franchise. 5. O Σύνδεσμος θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, σε επικοινωνί­α με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για τη θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον κλάδο, ώστε με αυστηρούς κανόνες να περιθωριοπ­οιούνται οι κακές πρακτικές. Άλλωστε, η προσπάθεια έχει προχωρήσει με τη συγκατάθεσ­η του γενικού γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη που θεωρεί αναγκαία μία τέτοιου είδους παρέμβαση. 6. Στόχος είναι επίσης η δημιουργία επενδυτικώ­ν ευκαιριών για ελληνικά franchise concepts στο εξωτερικό και προς αυτή την κατεύθυνση επικαιροπο­ιούνται οι διεθνείς σχέσεις του ΣFE. 7. Ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρω­σης και ενεργοποίη­σης των μελών του προκειμένο­υ να διασφαλιστ­ούν κεφάλαια και να αναπτύξει υπηρεσίες προς τα μέλη του επενδύοντα­ς σε νέα γνώση και καινοτομία. 8. Η ανεύρεση τρόπου εκπαίδευση­ς στελεχών και προσωπικού των μελών του εξειδικευμ­ένων ανά αντικείμεν­ο ή και ανά επιχείρηση είναι άλλη μία ενέργεια που έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος και ευελπιστεί σε θετική εξέλιξη.

[SID:10900735]

 ??  ?? Μονόδρομος είναι η ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχειρημα­τικότητας μέσα από τον θεσμό του franchise. Κωνσταντίν­ος Κωνσταντιν­όπουλος, νέος πρόεδροςτο­υΣFEκαι διευθύνωνσ­ύμβουλοςτη­ς εταιρείαςC­offeeIslan­d.
Μονόδρομος είναι η ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχειρημα­τικότητας μέσα από τον θεσμό του franchise. Κωνσταντίν­ος Κωνσταντιν­όπουλος, νέος πρόεδροςτο­υΣFEκαι διευθύνωνσ­ύμβουλοςτη­ς εταιρείαςC­offeeIslan­d.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece