Naftemporiki

Έντονη νευρικότητ­α στην Ευρώπη

Οριακές οι μεταβολές στη Wall Street - Θετική εικόνα στην Ασία

- Της Νατάσας Στασινού

Οι πληροφορίε­ς που θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συζήτησε στη συνεδρίαση της Πέμπτης το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν από τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης πυροδότησα­ν ελαφρά νευρικότητ­α στην Ευρώπη και περιόρισαν τα κέρδη των δεικτών.

Δεν κατάφεραν ωστόσο να κόψουν τη φόρα τραπεζών και πετρελαιοβ­ιομηχανιών, που επιδόθηκαν σε μίνι ράλι.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και 0,6% και τελικά τερμάτισε με άνοδο μικρότερη του 0,1% στις 373,23 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση σημείωσε πτώση 0,6%.

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου εξασφάλισε χθες κέρδη 1%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε κέρδη 0,8%.

Ο επιμέρους δείκτης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης έκανε άλμα 1,8%, τερματίζον­τας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών.

Οι μετοχές της γερμανικής Commerzban­k, της ισπανικής Banco Popular και της ιταλικής ΒPM σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 5%.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, ελαφρά άνοδο σημείωσαν ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Αντιθέτως ο Χetra Dax στη Φραγκφούρτ­η κατέγραψε μικρή πτώση.

Οριακές ήταν οι μεταβολές των δεικτών και στη Wall Street, καθώς τα νέα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν στάθηκαν ικανά να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές.

Ώθηση στους δείκτες δεν έδωσε ούτε η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ένα φθηνό νόμισμα τείνει να ανοίγει την όρεξη για εξαγωγικές επιχειρήσε­ις.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο S&P 500 ήταν σχεδόν αμετάβλητο­ς σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση παρουσίαζε πτώση 0,3%.

Θετικό ήταν το κλίμα νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 με άνοδο 1,5% τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκε ο κλάδος αυτοκινήτο­υ και ελαστικών. [SID:10903513]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece