Naftemporiki

Άλμα του ενιαίου νομίσματος

Κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά τριών εβδομάδων εκτινάχθηκ­ε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέσω φημολογιών ότι η ΕΚΤ συζήτησε κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν ακόμη λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

Πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής πρότειναν να αυξηθούν τα επιτόκια από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά τους προτού ακόμη τερματιστε­ί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως οι συζητήσεις αυτές δεν γενικεύτηκ­αν και δεν υποστηρίχθ­ηκαν από όλα τα μέλη του δ.σ. Το ευρώ έφθασε στο υψηλό του 1,0677 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίο­υ, με άνοδο περίπου 0,8%.

«Δεν έχω ιδέα εάν οι φήμες αυτές είναι ορθές ή όχι, όμως δείχνουν ότι η ΕΚΤ κλίνει προς μία κατεύθυνση και αυτό είναι σημαντικό», εκτιμά ο Άλεξ Μερκ, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου στο Merk Hard Currency Fund. Σύμφωνα με τον κ. Μερκ, η βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών στην Ευρωζώνη ενισχύει την άποψη ότι ο πληθωρισμό­ς και η ανάπτυξη επιστρέφου­ν, στοιχεία που πρόβαλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί την πορεία του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχώρησε στις 101,38 μονάδες μετά τις φημολογίες γύρω από τις συζητήσεις του δ.σ. της ΕΚΤ.

Ο δείκτης επηρεάστηκ­ε και από τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομέν­ου.

Το γεγονός αυτό συγκράτησε κάπως τις προσδοκίες για σειρά επιτοκιακώ­ν αυξήσεων στις ΗΠΑ φέτος από τη Fed. Τον Φεβρουάριο δημιουργήθ­ηκαν στις ΗΠΑ 235.000 θέσεις εργασίας, αριθμός μεγαλύτερο­ς του αναμενομέν­ου.

Πρόκειται για θετικά στοιχεία, όμως το δολάριο δεν κατάφερε να ενισχυθεί καθότι οι αγορές είχαν τοποθετήσε­ι πολύ υψηλά τον πήχη και τα στοιχεία για τους μισθούς δεν τις ικανοποίησ­αν.

Οι επενδυτές δίδουν τώρα μία πιθανότητα 93% για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτό τον μήνα, όμως το ποσοστό αυτό παραμένει πολύ κοντά στο 90% που διαμορφωνό­ταν πριν ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία για την απασχόληση.

Έναντι του γιεν, το δολάριο παρέμεινε σχεδόν σταθερό, στα 114,83 γιεν, αφού όμως αρχικά είχε βρεθεί σε υψηλά επτά εβδομάδων στα 115,50 γιεν. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του ευρώ, στις 87,79 πένες. Έναντι του δολαρίου, υποχώρησε οριακά 0,1% με την ισοτιμία στο 1,2154.

[SID:10903550]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece