Naftemporiki

Η Ε.Ε. επιδιώκει εμπορική συμφωνία με την ASEAN

Επαφές για ελεύθερη διακίνηση με χώρες της Ν.Α. Ασίας

- Της Νατάσας Στασινού

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμέ­νη να κάνει πίσω στα σχέδιά της για επέκταση του ελεύθερου εμπορίου, σε μια περίοδο κατά την οποία η δυσφορία απέναντι στην παγκοσμιοπ­οίηση εντείνεται, αλλά επιδιώκει να εκμεταλλευ­θεί όσο μπορεί την οπισθοχώρη­ση της Αμερικής του Τραμπ. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού (TTP), οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κινηθούν με ταχύτερο βήμα προς εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας, αλλά και την Αυστραλία.

Η Ε.Ε. και η Ένωση Κρατών Ν.Α. Ασίας (ASEAN), στην οποία ανήκουν 10 μέλη, συμφώνησαν να αναβιώσουν τα σχέδια για μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ τους. Οι πρώτες σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει το 2007, αλλά δύο χρόνια αργότερα διακόπηκαν, με την Ε.Ε. να στρέφεται σε διμερείς διαπραγματ­εύσεις με την κάθε χώρα ξεχωριστά. Η τακτική αυτή είχε μικτά αποτελέσμα­τα, με την ευρωπαϊκή κοινότητα να έχει καταλήξει σε διμερή συμφωνία μόνο με δύο χώρες, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, αλλά και να είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις με την Ιαπωνία.

Ωστόσο, μία συμφωνία με την ΑSEAN ως σύνολο της προσφέρει πρόσβαση σε μία ευρύτατη αγορά με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ο πληθυσμός της περιοχής υπερβαίνει τα 622 εκατομμύρι­α ανθρώπους και η οικονομία της τα 2,6 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ε.Ε. και την ASEAN ανήλθαν το 2016 στα 220 δισ. δολάρια, ενώ η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων για την περιοχή της Ν.Α. Ασίας.

Όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Εμπορίου της Ένωσης, Σεσίλια Μάλστρομ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να συνδεθούν οι δύο αγορές και να αρθούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α εμπόδια στο εμπόριο».

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, η κα Μάλστρομ παραδέχθηκ­ε ότι η Ε.Ε. θέλει να αξιοποιήσε­ι την απογοήτευσ­η και την αβεβαιότητ­α που έχει προκαλέσει η στροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον προστατευτ­ισμό. «Το εάν η TTP είναι νεκρή ή σχεδόν νεκρή δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Έχουμε όμως δει μία επιθυμία των χωρών της περιοχής να προωθήσουν άλλες συμφωνίες απελευθέρω­σης εμπορίου» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κα Μάλστρομ δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει πως δεν θα πρέπει κανείς να βιάζεται να προδικάσει το ναυάγιο της TTIP, της υπό διαπραγμάτ­ευσης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Παρά την προώθηση ατζέντας προστατευτ­ισμού από τον Τραμπ και την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθε­ί, όπως είπε, να είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών μία τέτοια συμφωνία. «Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή. Ωστόσο, όσο θα περιμένουμ­ε περισσότερ­η σαφήνεια από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, υπάρχουν πολλοί άλλοι εταίροι με τους οποίους μπορούμε να διαπραγματ­ευθούμε» σημείωσε η επίτροπος. Ο ισχυρότερο­ς εμπορικός παίκτης της Ε.Ε. παραμένει, εν τω μεταξύ, η Γερμανία. Τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της αυξήθηκαν 2,7%, έναντι πρόβλεψης για άνοδό τους κατά 1,8%. Μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου αύξηση παρουσίασα­ν τον ίδιο μήνα και οι εισαγωγές. Σε εποχικά προσαρμοσμ­ένη βάση ήταν ενισχυμένε­ς κατά 3%, την ώρα που αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters προέβλεπαν άνοδό τους κατά μόλις 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας διαμορφώθη­κε στα 18,5 δισ. ευρώ. [SID:10903368]

 ??  ?? «Σήμερα υπάρχει η πολιτική ευκαιρία για εμάς, που πιστεύουμε στις ανοιχτές αγορές και στο καλό εμπόριο, να εκφράσουμε τη βούλησή μας για νέες εμπορικές συμφωνίες» σχολίασε η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ.
«Σήμερα υπάρχει η πολιτική ευκαιρία για εμάς, που πιστεύουμε στις ανοιχτές αγορές και στο καλό εμπόριο, να εκφράσουμε τη βούλησή μας για νέες εμπορικές συμφωνίες» σχολίασε η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece