Naftemporiki

Στο τραπέζι της ΕΚΤ η αύξηση επιτοκίων

Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης

-

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων προτού ακόμη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φθάσει στο τέλος του φέρεται να εξέτασαν οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ αντάλλαξαν απόψεις για έξοδο από τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης, με το αίτημα όμως να μη δοθούν στη δημοσιότητ­α τα ονόματά τους. Το δ.σ. της ΕΚΤ δεν συζήτησε κάποιο συγκεκριμέ­νο σενάριο ή χρονοδιάγρ­αμμα, ούτε και έλαβε αποφάσεις για κάποια στρατηγική. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε κάθε σχόλιο.

Μετά την υιοθέτηση για πολλά χρόνια μέτρων στήριξης της οικονομίας και την απειλή του αποπληθωρι­σμού, η σταθερή βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών δίνει τελικά τη δυνατότητα στους αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ να σκεφθούν την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής. Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να εξεταστεί σε ρεαλιστική βάση, η οποία θα σηματοδοτο­ύσε στροφή από το πλάνο και το χρονοδιάγρ­αμμα των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων που δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

Ένας λόγος που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων προτού ολοκληρωθε­ί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει να κάνει με τη διάρθρωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, επειδή δεν μπορούν να μεταβιβάσο­υν το κόστος στους πελάτες τους. Αυτό συγκρατεί τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για επιτοκιακή αύξηση το 2018, ενώ η BNP Paribas προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί φέτος τον Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται αυτή τη στιγμή να διαρκέσει τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2017 και οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι θα έχει αποσυρθεί τουλάχιστο­ν έως τα μέσα του 2018.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Φέντεραλ Ριζέρβ τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο του 2014 και αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015. Ενώ η προσέγγιση αυτή ενδεχομένω­ς να είναι κατάλληλη για μία οικονομία που χρηματοδοτ­είται βασικά από τις αγορές κεφαλαίου, διαφορετικ­ή τακτική ενδεχομένω­ς να ταιριάζει σε μια περιοχή όπως η Ευρωζώνη, της οποίας οι επιχειρήσε­ις εξαρτώνται τα μέγιστα από τον τραπεζικό δανεισμό. [SID:10903406]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece