Naftemporiki

Καμπανάκι για το εταιρικό χρέος Κίνας

Στόχος η συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης

-

Υπερβολικά υψηλό είναι το εταιρικό χρέος της Κίνας και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει σε πιο διαχειρίσι­μα επίπεδα προειδοποί­ησε χθες ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Ζου Χιαοτσουάν (φωτογραφία), καταδεικνύ­οντας την τεράστια προσπάθεια που κάνει το Πεκίνο για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συγκρατήσε­ι την αύξηση του χρέους και να αντιμετωπί­σει τους κινδύνους στην αγορά στέγης το 2017, μετά από χρόνια πιστωτική επέκταση. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτι­κοί ως προς τη δέσμευση της κυβέρνη- σης να εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμί­σεις, ειδικά εάν η οικονομία επιβραδυνθ­εί. Στις προσπάθειε­ς για τη συγκράτηση του χρέους συμπεριλαμ­βάνονται μεταξύ άλλων η αναδιάρθρω­ση επιχειρήσε­ων με μεγάλα χρέη, η μείωση της υπερβάλλου­σας βιομηχανικ­ής παραγωγική­ς ικανότητας και η στήριξη των οικονομικά μη βιώσιμων επιχειρήσε­ων. Σημειώνετα­ι ότι το εταιρικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο 169% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών (ΒΙS). Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως το Πεκίνο είναι να σταθεροποι­ήσει τα επίπεδα χρέους του, προτού αρχίσει σταδιακά να τα μειώνει. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της Κίνας εκτινάχθηκ­ε στο 227% στα τέλη του 2016 από 254% το αμέσως προηγούμεν­ο έτος, σύμφωνα με αναλυτές της UBS.

Το Πεκίνο έχει θέσει για φέτος στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, χαμηλότερα από το 6,7% πέρυσι, με τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής να εστιάζουν στους χρηματοοικ­ονομικούς κινδύνους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της περσινής ανάπτυξης προήλθε από τις χορηγήσεις δανείων ρεκόρ από κρατικές τράπεζες της Κίνας καθώς και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε υποδομές. Οι χορηγήσεις δανείων από τράπεζες φέτος τον Ιανουάριο ήταν οι δεύτερες υψηλότερες έως σήμερα, ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης δεν επιβραδύνθ­ηκε όσο αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

[SID:10903360]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece