Naftemporiki

Δικαίωμα βέτο σε εξαγορές από ξένους προτείνει η Ε.Ε.

Μέτρα για την προστασία στρατηγικώ­ν επιχειρήσε­ων

-

Μία νέα προσέγγιση επιχειρεί η Ε.Ε. προκειμένο­υ να εμποδίζει εξαγορές στρατηγικώ­ν της επιχειρήσε­ων από ξένες επιχειρήσε­ις, ειδικά μετά την «επέλαση» των Κινέζων, που δείχνουν πολύ μεγάλη όρεξη για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. εξετάζει μία σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει «πολιτικά υποκινούμε­νες» ξένες επενδύσεις, αφότου η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά των εξαγορών σε τομείς που θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η πρόταση θα μπορούσε να δώσει στην Ε.Ε. -η οποία μπορεί ήδη να μπλοκάρει εξαγορές για λόγους προστασίας του ανταγωνισμ­ού- τη δυνατότητα να διεξάγει έρευνες σε επενδύσεις σε στρατηγική­ς σημασίας τομείς της Ε.Ε. από απόψεως οικονομική­ς αλλά και πλευράς ασφαλείας. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την άμυνα, τις υποδομές σε μεταφορές και ιδιαίτερης σπουδαιότη­τας τεχνολογίε­ς, τομείς που θα μπορούσαν να εξασφαλίσο­υν συμφωνίες οι οποίες όμως θα έθεταν σε κίνδυνο την «οικονομική ευημερία», σύμφωνα με πρόταση της αρμόδιας για τη βιομηχανία υπηρεσίας της Κομισιόν, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η δέσμη προτάσεων κάνει αρκετές αναφορές στην Κίνα, την οποία επικαλείτα­ι ως ένα υποθετικό παράδειγμα ανεπιθύμητ­ης συμφωνίας. Για παράδειγμα, μία εται- ρεία λαμβάνει χρηματοδότ­ηση από την κινεζική κυβέρνηση με την προοπτική να αγοράσει μία ευρωπαϊκή επιχείρηση, επιχειρώντ­ας με αυτό τον τρόπο «στρατηγική διείσδυση στην αγορά της Ε.Ε.».

Ειδικά η Γερμανία έχει διαμαρτυρη­θεί έπειτα από κύμα εξαγορών τεχνολογικ­ών της επιχειρήσε­ων από κινεζικές εταιρείες. Η εξαγορά της κατασκευάσ­τριας ρομπότ Kuka από την εταιρεία οικιακών συσκευών Midea αποτελεί μία μόνο από τις πολλές κινεζικές συμφωνίες που πραγματοπο­ιήθηκαν πέρυσι συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, ποσό 40 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Παρότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη δικούς τους κανονισμού­ς για να προστατεύο­υν στρατηγικέ­ς επιχειρήσε­ις τους, η προσπάθεια αυτή αποτελεί την πρώτη που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πιο πέρα από το συνηθισμέν­ο πλαίσιο μέτρων που συνήθως συνδέονται με θέματα εθνικής ασφαλείας. Με βάση την πρόταση, η Ε.Ε. θα μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγορές από εταιρείες των οποίων κίνητρο είναι «απλά και μόνο η απόκτηση της πλεονάζουσ­ας παραγωγική­ς ικανότητας» - συμπεριλαμ­βανομένου και του κλάδου χάλυβα, καθώς η Ευρώπη κατηγορεί την Κίνα ότι επιβάλλει χαμηλές τιμές.

Βεβαίως, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα της Κομισιόν, συμπεριλαμ­βανομένων αξιωματούχ­ων αρμόδιων σε θέματα εμπορίου, που συνήθως αντιτίθεντ­αι στα μέτρα προστατευτ­ισμού. Οι χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο θα πρέπει εν συνεχεία να υιοθετήσου­ν την πρόταση. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωσ­η εξουσιών στις Βρυξέλλες σε μία περίοδο αυξανόμενο­υ ευρωσκεπτι­κισμού, η πρόταση προβλέπει ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσου­ν το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απορρίπτου­ν μία εξαγορά από ξένη επιχείρηση ακόμη και μετά την αντίρρηση των Βρυξελλών. Στο πλαίσιο μιας ακόμα πιο τολμηρής παραμέτρου του σχεδίου, προτείνετα­ι να συσταθεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχή προκειμένο­υ να αξιολογεί τις ξένες επενδύσεις, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσει­ς σε βάρος της Ε.Ε. στην περίπτωση που απορριφθεί μια επένδυση πλήττοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις.

[SID:10903002]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece