Naftemporiki

«Βυθίζονται» οι μετοχές ενέργειας

Απώλειες 4,5% για τον δείκτη Stoxx Oil and Gas από τις αρχές έτους

-

Το 2017 αναμενόταν να είναι έτος ανόδου των τιμών του πετρελαίου και νέων κερδών για τις μετοχές των ενεργειακώ­ν κολοσσών. Τελικά η συμφωνία των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους δεν απέφερε τα προσδοκώμε­να, με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού να σταθεροποι­ηθούν λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και οι μετοχές των πετρελαϊκώ­ν να ακολουθούν την κατιούσα. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με το 2016, όταν οι πετρελαιοβ­ιομηχανίες ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένω­ν της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών, χάρη στις προσδοκίες για μείωση της περίσσειας προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Oil and Gas με τις κυριότερες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο έχει σημειώσει πτώση 4,5% από τις αρχές του έτους, την ώρα που ο γενικός δείκτης Stoxx Europe 600 στο ίδιο διάστημα έχει ενι- σχυθεί 3,5%. Πέρυσι ο κλαδικός δείκτης είχε κάνει άλμα 23%, την ώρα που ο απολογισμό­ς για τον γενικό Stoxx 600 ήταν αρνητικός (-1,3%). Η επίδοση για τις μετοχές των ευρωπαϊκών βιομηχανιώ­ν πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν μάλιστα η δεύτερη καλύτερη ύστερα από εκείνη των μεταλλευτι­κών κολοσσών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η τιμή του αργού ανέκαμπτε, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές ημέρες πτώσης, ο ενεργειακό­ς κλάδος στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη παρουσίαζε άνοδο 1,2%. Περιόρισε έτσι τις εβδομαδιαί­ες απώλειες κοντά στο 2%. Οι εταιρείες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο σφυροκόπημ­α φέτος είναι η ιταλική Saipem, με τις απώλειες της μετοχής της να προσεγγίζο­υν το 25%, και η βρετανική Tullow Oil με πτώση περίπου 20%.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι βιομηχανίε­ς μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, των οποίων οι δραστηριότ­ητες συνδέονται με την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτω­ν έχουν σταθεί κόντρα στο ρεύμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ξεχωρίζουν η Victoria Oil and Gas, η οποία έχει δει τη μετοχή της να κάνει άλμα 75% από τις αρχές του έτους, η SDX Energy με άνοδο της τάξης του 30% και η Eland Oil & Gas με κέρδη 25%. Και οι τρεις μαζί εμφανίζουν αθροιστικά κεφαλαιοπο­ίηση περίπου 285 εκατ. ευρώ.

[SID:10902986]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece