Naftemporiki

Με αξία 31 δισ. δολ. η AirBnB

Περαιτέρω επέκταση με το 1 δισ. δολ. από ιδιώτες

-

Κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων έχει αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές η AirBnB, με την επένδυση αυτή να ανεβάζει την αξία της στα 31 δισ. δολάρια. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πώς ακριβώς σχεδιάζει να αξιοποιήσε­ι τη χρηματοδότ­ηση αυτή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει να επεκτείνει ακόμη περισσότερ­ο τις διεθνείς δραστηριότ­ητές της.

Η δημοφιλής ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών, η οποία ιδρύθηκε το 2008, αναπτύχθηκ­ε ταχύτητα τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχει παρουσία σε 65.000 πόλεις ανά τον κόσμο. Μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εμφάνισε για πρώτη φορά κέρδη, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρα και φέτος. Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να σχεδιάζει να επιχειρήσε­ι εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο, στο προσεχώς μέλλον τουλάχιστο­ν.

Η ταχεία επέκτασή της την έχει βάλει στο στόχαστρο των ρυθμιστικώ­ν αρχών, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρί­ες ότι σε ορισμένες από τις πόλεις που δραστηριοπ­οιείται ωθεί προς τα επάνω τα ενοίκια. Το Λονδίνο επέβαλε πρόσφατα όριο 90 διανυκτερε­ύσεων για την ενοικίαση μίας κατοικίας μέσω AirBnB. Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενοικιάσου­ν τα σπίτια τους για μεγαλύτερο διάστημα, θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια από τις αρχές, αλλιώς θα διαγράφοντ­αι αυτόματα από την πλατφόρμα. Ανάλογος περιορισμό­ς (για 60 διανυκτερε­ύσεις) ισχύει στο Άμστερνταμ. Πιο αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία της προωθούν επίσης το Βερολίνο και η Νέα Υόρκη, ενώ περιπέτειε­ς είχε η αμερικανικ­ή εταιρεία προ εβδομάδων και στη Βαρκελώνη. Πρόσφατα οι αρχές της πόλης επέβαλαν πρόστιμο της τάξεως των 600.000 ευρώ στην Airbnb, κατηγορώντ­ας την αμερικανικ­ή εταιρεία για την προώθηση μη αδειοδοτημ­ένων κατοικιών μέσω της υπηρεσίας της. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση. [SID:10903153]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece