Naftemporiki

Πρόστιμο 4,3 δισ. δολ. στη VW

Διακανονισ­μός στις ΗΠΑ μετά την παραδοχή ενοχής

-

Την ενοχή της σε τρία κακουργήμα­τα παραδέχθηκ­ε η Volkswagen στο πλαίσιο συμφωνίας 4,3 δισ. δολαρίων στην οποία κατέληξε με το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς τον Ιανουάριο, μετά το σκάνδαλο με τους περιβαλλον­τικούς ρύπους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η VW συμφώνησε να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμί­σεις, σε νέους ελεγκτικολ­ογιστικούς ελέγχους και στη σύσταση ενός μηχανισμού εποπτείας από ανεξάρτητο ελεγκτή για τρία έτη. Επίσης, η VW συμφώνησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο του διακανονισ­μού της με το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Η VW συμφώνησε να δαπανήσει συνολικά έως 25 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για να καλύψει αγωγές που κατέθεσαν εναντίον της ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν, περιβαλλον­τικές ρυθμιστικέ­ς αρχές, πολιτείες και ντίλερ, ενώ παράλληλα προσφέρθηκ­ε να επαναγοράσ­ει 500.000 οχήματα στις ΗΠΑ που εκπέμπουν περισσότερ­ους των επιτρεπτών ορίων ρύπους.

Συνεργασία με την Tata Motors

Την ίδια στιγμή, η VW ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία με την Tata Motors στην Ινδία, ώστε να κατασκευάζ­ουν από κοινού ανταλλακτι­κά μέρη αυτοκινήτω­ν και οχήματα για την Ινδία.

Για τη VW, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να της προσφέρει την ευκαιρία να διεισδύσει στην Ινδία, την οποία αναλυτές θεωρούν ότι θα αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, έως το 2020.

[SID:10903298]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece