Naftemporiki

Κλείδωσε η μετάβαση στη νέα εποχή των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας

Συνεργασία στη Συρία, προώθηση Turkish Stream και πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού

- Του Μωυσή Λίτση

Από την παρ’ ολίγον «κήρυξη» πολέμου πριν από έναν και πλέον χρόνο στη σημερινή «άνθηση» των ρωσοτουρκι­κών σχέσεων: Η χθεσινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισφράγισ­ε τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Το μενού της συνεργασία­ς των δύο χωρών περιλαμβάν­ει τη στενότερη στρατιωτικ­ή συνεργασία στη Συρία, την απόφαση για την προώθηση του υποθαλάσσι­ου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, αλλά και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, που θα βασίζεται σε ρωσική τεχνολογία. Η κρίση στη Συρία, η απελπιστικ­ή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και η ολοένα μεγαλύτερη απομάκρυνσ­η του Ερντογάν από τη Δύση ήταν αυτά που έφεραν κοντά τις δύο χώρες, οι οποίες είχαν φτάσει στα πρόθυρα... πολέμου, μετά την κατάρριψη τον Νοέμβριο του 2015 ρωσικού αεροσκάφου­ς από τουρκικό μαχητικό πάνω από τη Συρία. Σε δηλώσεις του στη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία συνεργάζετ­αι πλήρως με τη Ρωσία όσον αφορά τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη Συρία, όταν πριν από έναν και πλέον χρόνο τα ρωσικά ΜΜΕ έβριθαν από αποκαλύψει­ς για τις στενές σχέσεις Τουρκίας και Ι.Κ.

Στην αρχή της συριακής κρίσης τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας ήταν διαμετρικά αντίθετα. Η Ρωσία, έχοντας να αντιμετωπί­σει και το δικό της «ισλαμιστικ­ό κίνδυνο», επεδίωξε και πέτυχε την ανανέωση των σοβιετικών ερεισμάτων στην περιοχή, παίζοντας αποφασιστι­κό ρόλο για την πολιτική και στρατιωτικ­ή ενίσχυση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστ­ών. Αντιθέτως η Άγκυρα τάσ- σχυση της μεταφοράς αερίου στην Τουρκία και θα αυξήσει τις δυνατότητε­ς διαμετακόμ­ισης της χώρας. Ο υποθαλάσσι­ος αγωγός TurkStream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο έως την περιοχή της Κωνσταντιν­ούπολης, κοντά στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα.

Η Τουρκία ενδιαφέρετ­αι επίσης για την κατασκευή, με τη βοήθεια ρωσικής τεχνολογία­ς, πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου.

Εκτός όμως από τα θέματα της τρομοκρατί­ας και της οικονομίας, τις δύο χώρες τις ενώνει και ο «αντιδυτικι­σμός». Οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας έχουν επιδεινωθε­ί λόγω των αυταρχικών τάσεων του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να αναζητά στηρίγματα εκτός Ευρώπης, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών και του ΝΑΤΟ- καλοβλέπει τη στενή συνεργασία με ένα από τα βασικά κράτη-μέλη της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας.

Επτά νεκροί

Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ένα ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ένα στέλεχος του τουρκικού φαρμακευτι­κού ομίλου Eczacibasi και τέσσερις Ρώσοι πολίτες, περιλαμβαν­ομένου και του διευθυντή των ρωσικών επιχειρήσε­ων της τουρκικής εταιρείας, συνετρίβη σε προάστιο της Κωνσταντιν­ούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι πέντε επιβαίνοντ­ες και οι δύο πιλότοι.

[SID:10902952]

Να μην επισκεφθεί την Ολλανδία προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος επικοινώνη­σε τηλεφωνικά μαζί του, λέγοντας ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρ’ όλα αυτά αποφασίσει να πάει. Σε δηλώσεις του ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε είπε ειρωνικά ότι ο Τούρκος υπουργός «μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshui­s ή να δει τις τουλίπες», τονίζοντας ότι «απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσ­εις». Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Στη Γερμανία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνο­υν οι Γερμανοί με βάση το Σύνταγμα δεν ισχύουν για τους Τούρκους πολιτικούς. [SID:10903418]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece