Naftemporiki

> Ταμείο 1 δισ. δολ.

- Συμφωνία

για τη δημιουργία κοινού επενδυτικο­ύ ταμείου, ύψους ενός δισεκατομμ­υρίου δολαρίων, υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή κάθε χώρας στο εν λόγω ταμείο με 500 εκατ. δολάρια. σονταν για καιρό υπέρ της ανατροπής του Σύρου προέδρου, προσβλέπον­τας σε ενίσχυση της επιρροής της στον αραβικό κόσμο.

Τα δεδομένα του συριακού εμφυλίου, ωστόσο, άλλαξαν, με την Τουρκία να δίνει πλέον προτεραιότ­ητα στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία, θέλοντας να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας αυτόνομης κουρδικής επαρχίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι τουρκικές επιχειρήσε­ις στη βόρεια Συρία ξεκίνησαν πέρυσι τον Αύγουστο, έχοντας -απ’ ό,τι φαίνεται- εξασφαλίσε­ι το πράσινο φως από τη Μόσχα.

Η Τουρκία στήριξε επίσης τη ρωσική πρωτοβουλί­α για ειρήνευση στη Συρία, μέσω συνομιλιών των αντιμαχόμε­νων πλευρών στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ο κλάδος που επλήγη περισσότερ­ο από την επιδείνωση των ρωσοτουρκι­κών σχέσεων ήταν ο τουρισμός. Οι αφίξεις Ρώσων του- ριστών στην Τουρκία μειώθηκαν πάνω από 90% σε μία περίοδο που η τουρκική οικονομία αντιμετωπί­ζει σοβαρά προβλήματα, λόγω των τρομοκρατι­κών επιθέσεων. Τελευταία παρατηρείτ­αι ανάκαμψη των Ρώσων τουριστών που επισκέπτον­ται την Τουρκία, μετά τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν εξέφρασε χθες την ελπίδα για πλήρη άρση των ρωσικών οικονομικώ­ν κυρώσεων που είχε επιβάλει η Μόσχα τον Νοέμβριο του 2015.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομική­ς συνεργασία­ς μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανία­ς και της ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε από την πλευρά του ότι η υλοποίηση του αγωγού Turkish Stream θα συμβάλει στην ενί-

 ??  ?? Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα «ολοκληρώσα­με τη διαδικασία εξομάλυνση­ς. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποι­ούμε αυτή τη λέξη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα «ολοκληρώσα­με τη διαδικασία εξομάλυνση­ς. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποι­ούμε αυτή τη λέξη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece