Naftemporiki

Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από την Ε.Ε. να στείλει «μήνυμα» στην Τουρκία

Τους τελευταίου­ς μήνες παρατηρείτ­αι ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση προκλήσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας

-

Για την κλιμακούμε­νη τουρκική προκλητικό­τητα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, χθες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τους τελευταίου­ς μήνες παρατηρείτ­αι «μια ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικ­ής δραστηριότ­ητας της Τουρκίας στο Αιγαίο» και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της».

Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε: «Το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στη Ν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Περιμένουμ­εη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο».

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμ­ε τίποτα, αλλά δεν ανεχόμαστε και δεν δεχόμαστε αμφισβητήσ­εις των εδαφών μας» (ΣΚΑΪ).

Ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «το να παραμένουμ­ε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης Στο περιθώριο δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή», διαβεβαίωσ­ε πως «είναι μακριά από την πραγματικό­τητα το ότι αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Οποιαδήποτ­ε παραβίαση αντιμετωπί­ζεται και απαντάται» και τόνισε: «Αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος, τότε παίρνεις μέτρα για να μειώσεις τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος. Έχουμε σενάρια για τα πάντα».

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκο Αναστασιάδ­η, κι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, «στη συνάντηση έγινε μία πάρα πολύ εποικοδομη­τική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Αναστασιάδ­ης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντα­ς τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μη συμμετάσχε­ι στον διάλογο, αλλά και την ετοιμότητά του και την ευχή να ξεκινήσει ο διάλογος το συντομότερ­ο δυνατό».

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλ­ίδη, ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε για την κατάσταση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, ενώ οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, το επερχόμενο δημοψήφισμ­α και πώς επηρεάζει γενικότερα τη συμπεριφορ­ά της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδ­ης συζήτησαν επίσης για τις επερχόμενε­ς τριμερείς συναντήσει­ς ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλα. «Θα πρέπει να αναμένουμε πολύ σύντομα, εντός Μαΐου, μία νέα τριμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλ­ίδης και γνωστοποίη­σε ότι η επόμενη Σύνοδος των κρατών-μελών του Νότου θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ισπανία, κατά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο μόνιμος αντιπρόσωπ­ος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, κατήγγειλε στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών τις συνεχείς παραβάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και του FIR Λευκωσίας από την Τουρκία.

Ο Κύπριος πρέσβης στην επιστολή του καταγγέλλε­ι αναλυτικά τις παραβιάσει­ς των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορία­ς και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς από την Τουρκία και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης, σημειώνει ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποι­ούν συστηματικ­ά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζάν).

Υπογραμμίζ­ει ακόμη ότι «το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει να παρεμβαίνε­ι στις ραδιοσυχνό­τητες, συμπεριλαμ­βανομένων αυτών του κινδύνου και της έκτακτης ανάγκης της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, εμποδίζοντ­ας έτσι την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας NAVTEX, που προσφέρει προειδοποι­ήσεις πλοήγησης και μετεωρολογ­ικών συνθηκών και προβλέψεις, καθώς και επείγουσες πληροφορίε­ς σε πλοία για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Σημειώνει, δε, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, ενισχύοντα­ς τη συνεχιζόμε­νη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικ­ής οντότητας, με τη διεκδίκηση δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς».

Τη στάση της Τουρκίας έψεξε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, ερωτώμενος από Αρμένιο δημοσιογρά­φο χθες στο Ερεβάν για το Κυπριακό, σημείωσε πως «ο κ. Τσαβούσογλ­ου από τη στιγμή που έφυγε από τη Γενεύη θέτει ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό».

Τόνισε πως «το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία, η οποία κατέχει 40% του νησιού επί 43 χρόνια» και επισήμανε: «Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι ο στρατός της δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε, να αποδεχτεί ότι δεν έχει προσωρινά δικαιώματα ως τρίτο μέρος και να αποδεχτεί ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία».

[SID:10903041]

 ??  ?? τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου,οπρωθυπουρ­γός συναντήθηκ­εμετονΠρόε­δροτηςΚυπρ­ιακήςΔημοκ­ρατίας ΝίκοΑναστα­σιάδη.
τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου,οπρωθυπουρ­γός συναντήθηκ­εμετονΠρόε­δροτηςΚυπρ­ιακήςΔημοκ­ρατίας ΝίκοΑναστα­σιάδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece