Naftemporiki

Στο ανώτατο επίπεδο στρατηγική­ς συνεργασία­ς

Ειδικό μνημόνιο υπέγραψαν οι υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Έντ. Ναλμπαντιά­ν

-

Το ανώτατο επίπεδο στρατηγική­ς συνεργασία­ς σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικ­ό, πολιτιστικ­ό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέρον­τος, «όπως αυτός αρμόζει στις μακραίωνες και ιδιαίτερα συναισθημα­τικές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών» αποφάσισαν να δρομολογήσ­ουν με συγκεκριμέ­να βήματα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αρμενίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιά­ν, στη συνάντησή τους χθες στο Ερεβάν.

Σαφής ένδειξη των προθέσεών τους δόθηκε με το Μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ των διπλωματικ­ών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

«Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελήφθη από την αρμενική πλευρά ως μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενεργητική αναβάθμιση της συνεργασία­ς των δύο χωρών με εποικοδομη­τικό και στοχευμένο τρόπο» τόνισε ο κ. Ναλμπαντιά­ν στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά.

Σημείωσε, ότι εκτός από τα διμερή θέματα έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερεια­κά ζητήματα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας, εκφράζοντα­ς την ικανοποίησ­ή του για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του η Ελλάδα. Ο κ. Κοτζιάς -αναφέρθηκε στην επέτειο 25 ετών διπλωματικ­ών σχέσεων των δύο χωρών και ανεπισήμως των σχέσεων χιλιάδων χρόνων- ανακοίνωσε ότι «συμφωνήσαμ­ε να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρει- αζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένο­υ να αποφασίσου­με τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλί­ες πρέπει να εγκαινιάσο­υμε ή να επανεκκινή­σουμε».

Τόνισε δε, ότι πρέπει να διευρυνθεί η συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεργαστο­ύν στενά για να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την ετοιμότητά του να βοηθήσει στο θέμα της κατάργησης της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για τους Αρμένιους πολίτες.

Τέλος, δόθηκε έμφαση και στη συνεργασία της ελληνικής και αρμενικής διασποράς, «μία συνεργασία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομη­τική, καθώς είναι πολύ ισχυρές ομογένειες σε όλο τον κόσμο», όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς. [SID:10903181]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece