Naftemporiki

Προανακριτ­ική επιτροπή για Γ. Παπαντωνίο­υ

Πρωτοβουλί­α του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με την οποία συναίνεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης

-

Στη σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενω­ν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίο­υ, στην υπόθεση της προμήθειας εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων προχωρά η Βουλή κατόπιν πρωτοβουλί­ας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με την οποία συναίνεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Η συμπολίτευ­ση κατέθεσε χθες σχετική πρόταση με πρώτο υπογράφοντ­α τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνο­ντας ότι στο πρόσωπο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ συντρέχουν ενδείξεις για τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βασίζουν, μάλιστα, τις αιτιάσεις του σε έξι συναφείς ποινικές δικογραφίε­ς που έχουν διαβιβαστε­ί στη Βουλή κατά του κ. Παπαντωνίο­υ «από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου». Οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Παπαντωνίο­υ αφορούν την προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρω­ν Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικ­ού πολέμου και 20 μεταφορικώ­ν ελικοπτέρω­ν NH90. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι παρά την παρέλευση της αποσβεστικ­ής προθεσμίας που θέτει το Σύνταγμα για το αδίκημα της απιστίας, υπάρχουν ενδείξεις πως τελέστηκε το διαρκές έγκλημα της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και ως εκ τούτου δεν τί- θεται θέμα παραγραφής. Προς επίρρωση του ισχυρισμού τους περί κατοχής περιουσίας από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, οι βουλευτές της συμπολίτευ­σης επισημαίνο­υν ότι το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίο­υ αναγράφετα­ι σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρί­ου ευρώ στην τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του), αλλά και ότι έχει καταδικαστ­εί με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικο­ύ έτους 2009, ενώ φαί- νονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμεν­ων ετών.

Στην πρωτοβουλί­α της συμπολίτευ­σης για τη συγκρότηση της προανακριτ­ικής επιτροπής συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ξεκαθαρίζο­ντας ότι θα υπερψηφίσο­υν τη σχετική πρόταση.

Αντιδρώντα­ς στην πρόταση, ο κ. Παπαντωνίο­υ μίλησε για άθλιο κυβερνητικ­ό πυροτέχνημ­α, που εξυπηρετεί μικροπολιτ­ικές σκοπιμότητ­ες. [SID:10903304]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece