Naftemporiki

«Μετέωροι» διευθυντές σχολικών μονάδων

-

«Μετέωροι» μένουν ουσιαστικά οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και εργαστηρια­κών κέντρων που επελέγησαν με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του 2015 (νόμος Μπαλτά - Κουράκη).

Με απόφασή της (711/2016), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς έκρινε αντισυνταγ­ματικό το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, υπογραμμίζ­οντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα ο σχετικός τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηρια­κών κέντρων, που έγινε με το νόμο 4327/2015 (όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς και αναπληρωτή­ς υπουργός Παιδείας ο Τάσος Κουράκης).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευση­ς και 57 διευθυντές σχολείων και ζητούσαν να ακυρωθεί:

- Η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας (εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015) με την οποία καθορίστηκ­ε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηρια­κών κέντρων και

- Δύο εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, με τις οποίες παρέχονται διευκρινίσ­εις σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών.

Ειδικότερα, με τον. 4327/2015 ρυθμίστηκε εκ νέου η διαδικασία και οι προϋποθέσε­ις επιλογής και τοποθέτηση­ς στελεχών της πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς και ειδικά των διευθυντών σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτηση­ς διευθυντών σχολικών μονάδων διενεργείτ­αι με μυστική ψηφοφορία από τον Σύλλογο Διδασκόντω­ν της σχολικής μονάδας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματι­κές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατία­ς και της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομ­ίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητ­α επιλογής στον Σύλλογο Διδασκόντω­ν στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντ­ες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωμα­τικοί εκπαιδευτι­κοί και με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας». [SID:10903166]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece