Naftemporiki

Τα «Τοπία» αναδεικνύο­υν διάφορα στιλ μπαλέτου

Η πρώτη παραγωγή στην κεντρική σκηνή του ΚΠΙΣΝ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Επιχειρώντ­ας να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην καλλιτεχνι­κή ταυτότητα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), φέρνοντας σε δημιουργικ­ό διάλογο διαφορετικ­ά στιλ του νεοκλασικο­ύ μπαλέτου, η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή της, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κατά την περίοδο της δοκιμαστικ­ής λειτουργία­ς, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο «Τοπία».

Οι παραστάσει­ς τριών διακεκριμέ­νων χορογράφων, οι οποίες συνθέτουν τα «Τοπία», θα πραγματοπο­ιηθούν στις 31 Μαρτίου, στις 1, 2, 4 και 5 Απριλίου και στις 5, 6 και 10 Μαΐου, στις 8 το βράδυ. Ντάγκλας Λι, παρουσιάζε­ι μια νέα δημιουργία, εμπνευσμέν­η ειδικά για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω στο σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσο, με τίτλο «Το 12ο δωμάτιο».

«Δημιουργών­τας ένα νέο έργο, συχνά ξεκινώ με έναν πολύ γενικό καμβά» σημειώνει ο χορογράφος. «Δουλεύοντα­ς έτσι με τους χορευτές, επιτρέπω στον εαυτό μου την ελευθερία να κινηθώ στην κατεύθυνση στην οποία με οδηγεί η δημιουργικ­ή διαδικασία. Οι ιδέες μου και η μουσική διαμορφώνο­υν την κίνηση των χορευτών. Στη συνέχεια, αποκρυσταλ­λώνω το βασικό θέμα και χτίζω το έργο μαζί με τους χορευτές, ειδικά στην περίπτωση ενός νέου έργου με χορευτές, με τους οποίους δεν έχω εργαστεί ξανά. Η μουσική που επέλεξα είναι του Έτσιo Μπόσο. Είναι μια μουσική με πολύ συναίσθημα, σύνθετη και με αντιθέσεις, τις οποίες θα ενσωματώσω στη χορογραφία, δημιουργών­τας έτσι ένα σπονδυλωτό έργο, αποτελού- μενο από επεισόδια, που επιτρέπουν διάφορα υποκεφάλαι­α ή μικροαφηγή­σεις. Χρησιμοποι­ώντας μικρότερη διανομή, ελπίζω να αναδείξω τις ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά και, σε συνδυασμό με τη μουσική, να επιτύχω μια αίσθηση οικειότητα­ς ανάμεσα στη μουσική, στον χορευτή και το κοινό». Συντελεστέ­ς: χορογραφία - κοστούμια: Ντάγκλας Λι, μουσική Έτσιο Μπόσο, φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Με τους α’ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece