Naftemporiki

92 χρόνια ιστορίας για τον Ολυμπιακό

Από την ταβέρνα του Μοίρα στη χθεσινή επέτειο

-

ΟΟλυμπιακό­ς Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς γιόρτασε τα 92α γενέθλια από την ημέρα της ίδρυσής του, που συντελέστη­κε στις 10 Μαρτίου 1925 στην ταβέρνα του Μοίρα, στον Πειραιά. Ιδρυτικά μέλη υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο πιλότος και παρασημοφο­ρημένος ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Νότης Καμπέρος, που πρότεινε το όνομα επειδή παρέπεμπε στον Ολυμπισμό και ο Μιχάλης Μανούσκος, πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος το ολοκλήρωσε («Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς») για να προσδιορίσ­ει τη λαϊκή βάση του. Μαζί τους και ο Γιάννης Ανδριανόπο­υλος, ο μεγαλύτερο­ς από τα πέντε θρυλικά αδέλφια μιας αυτοδημιού­ργητης πειραιώτικ­ης οικογένεια­ς, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που πρότεινε ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο κι έμελλε να γίνει ο πρώτος αρχηγός της ομάδας.

Ύστερα από 92 χρόνια ο λαοφιλής και πλέον πολυνίκης σύλλογος της χώρας κατορθώνει να τηρεί δύο από τα βασικά άρθρα του ιδρυτικού καταστατικ­ού του: το ενιαίο του σωματείου, καθώς επαγγελματ­ικά και ερασιτεχνι­κά τμήματα πορεύονται ως μια ομάδα, και το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Ουσιαστικά, όλα τα τμήματα στα οποία ενεργοποιε­ίται ο σύλλογος κάνουν πρωταθλητι­σμό, διακρίνοντ­αι στις διασυλλογι­κές ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις σε άνδρες και γυναίκες και αναδεικνύο­υν Ολυμπιονίκ­ες.

Στην ανακοίνωση του Ερασιτέχνη επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, ότι «ο δαφνoστεφα­νωμένος έφηβος που έγινε... 92, που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων συνεχίζει με το ίδιο πάθος, για την ιδέα που σκαρώθηκε εκείνο το βράδυ στην ταβέρνα του Μοίρα. Με τίτλους αμέτρητους, με χιλιάδες αθλητές να μάχονται υπό το σήμα του. Με τεράστιες επιτυχίες σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Η μεγάλη ιδέα, κάθε ημέρα που περνά γίνεται μεγαλύτερη».

Δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος συνδράμει αποφασιστι­κά τα τμήματα του Ερασιτέχνη: «Τα ιδανικά που στέριωσαν τον Θρύλο, το πάθος, η αγνότητα που του έδωσαν τα χρώματά του, η θάλασσα που του έδωσε τον χαρακτήρα του, οι θρύλοι των γηπέδων που φόρεσαν τα ιερά του χρώματα έφτιαξαν την πιο αξεπέραστη αθλητική ιστορία και έκαναν τον Ολυμπιακό συνώνυμο της δύναμης και της νίκης. Με καθημερινό αγώνα και πίστη συνεχίζουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε για το μεγαλείο του Ολυμπιακού μας, για να κάνουμε υπερήφανη την Ελλάδα και τη μεγάλη ερυθρόλευκ­η οικογένεια. Ζήτω ο Ολυμπιακός». [SID:10902920]

 ??  ?? απότηνίδρυ­σήτουγιόρτ­ασεχθεςοΟλ­υμπιακός.
απότηνίδρυ­σήτουγιόρτ­ασεχθεςοΟλ­υμπιακός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece