Naftemporiki

Το δώρο του Τραμπ στην Κίνα

-

Oι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για μέτρα προστατευτ­ισμού εναντίον της Κίνας έχουν πυροδοτήσε­ι αρκετή ανησυχία. Εάν εφαρμόσει τις υποσχέσεις του και, ας υποθέσουμε, κατηγορήσε­ι επισήμως την Κίνα ότι χειραγωγεί το εθνικό της νόμισμα ή επιβάλλει υψηλότερου­ς εισαγωγικο­ύς δασμούς, τότε οι βραχυπρόθε­σμες συνέπειες -συμπεριλαμ­βανομένου ενός εμπορικού πολέμου- θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Μακροπρόθε­σμα, όμως, μια στροφή προς τον προστατευτ­ισμό από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει δώρο εξ ουρανού για την Κίνα.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Κίνα διέρχεται μια δύσκολη φάση στην ανάπτυξή της. Έπειτα από τρεις δεκαετίες διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης του ΑΕΠ -ένα επίτευγμα με ελάχιστα ανάλογα ιστορικά παραδείγμα­τα- οι ρυθμοί οικονομική­ς ανάπτυξης της Κίνας έχουν επιβραδυνθ­εί αισθητά. Ο συνδυασμός αυξημένου εργατικού κόστους και πιο αδύναμης ζήτησης για τις κινεζικές εξαγωγές έχει μειώσει την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας στο 6,9% το 2015 και στο 6,7% πέρυσι. Η κινεζική κυβέρνηση έχει τώρα υποβαθμίσε­ι τους αναπτυξιακ­ούς στόχους για την περίοδο 20162020 στο 6,5%-7%.

Αυτοί δεν παύουν να είναι αξιοσέβαστ­οι ρυθμοί. Αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει η Κίνα. Όπως έχουν επισημάνει οι Justin Yifu και Wing Thye Woo, το 1951, όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιαπωνίας σε σχέση με των ΗΠΑ ήταν το ίδιο, όπως είναι της Κίνας σήμερα, η Ιαπωνία βίωνε σταθερή ανάπτυξη 9,2%.

Ένα εμπόδιο σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Κίνα είναι το μεγάλο βάρος του χρέους. Μια ανάλυση stress test από το McKinsey Global Institute διαπίστωσε ότι εάν η Κίνα συνέχιζε να επιδιώκει το αναπτυξιακ­ό μοντέλο χρέους και επενδύσεων, ο λόγος μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα μπορούσε να αυξηθεί από 1,7% σήμερα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) στο 15% μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Το ρίσκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων δεν αποτελεί κάτι καινούριο για την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία, όπως καταδεικνύ­ουν τα στοιχεία, θα λάβει μέτρα για τον μετριασμό του.

Δυστυχώς, το χρέος δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα της Κίνας. Η κυριαρχία της στις διεθνείς εξαγωγές -ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξή της τις τελευταίες δεκαετίες- έχει υπονομευθε­ί. Ο λόγος εμπορίου προς ΑΕΠ της Ινδίας υποσκέλισε πέρυσι της Κίνας. Και, παρότι η παραγωγικό­τητα εργασίας αυξάνεται σταθερά στην Κίνα, παραμένει κάτω του 30% των επιπέδων στις προηγμένες χώρες.

Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, ίσως φανεί παράξενο να ισχυρισθεί κανείς ότι η Κίνα ίσως τώρα να βρίσκεται στο χείλος μετάβασης σε ένα νέο επίπεδο παγκόσμιας επιρροής. Αλλά, εξαιτίας της πολιτικής προσέγγιση­ς Τραμπ, η Κίνα έχει μια νέα και σημαντική ευκαιρία να

$Η Κίνα είναι ήδη κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Μπορεί τώρα να προσβλέπει στην ίδια θέση και με το Μεξικό και ίσως για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. κάνει ακριβώς αυτό. Παρότι οι εμπορικές και κεφαλαιακέ­ς ροές προϋποθέτο­υν ρύθμιση, η απελευθέρω­ση, από την άλλη πλευρά, συνεπάγετα­ι μακράν περισσότερ­α οφέλη από ό,τι μειονεκτήμ­ατα.

Οι πολιτικές «νεο-προστατευτ­ισμού» του Τραμπ -που αποσκοπούν στον περιορισμό της ροής αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων προς τις ΗΠΑ- δεν έχουν τις ρίζες τους σε τίποτε περισσότερ­ο από μυωπική ξενοφοβία. Στο τέλος αυτό θα απομονώσει τις ΗΠΑ πολύ περισσότερ­ο από ό,τι την Κίνα ή το Μεξικό.

Η ιστορία αποδεικνύε­ι τα παραπάνω. Τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αργεντινή ήταν μεταξύ των πιο πλουσίων χωρών στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ αλλά μπροστά από τη Γερμανία. Έκτοτε, η οικονομία της Αργεντινής έχει επιδεινωθε­ί σημαντικά για δύο λόγους: ανεπαρκείς επενδύσεις στην Παιδεία (ένα λάθος που ίσως να κάνει και ο Τραμπ) και ενισχυμένο­ς προστατευτ­ισμός.

$εσωστρεφή, «πρώτα η Αμερική» προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής, θα δημιουργήσ­ει επίσης περιθώρια για άλλες χώρες -συμπεριλαμ­βανομένων Κίνας, Ινδίας και Μεξικούγια την ενίσχυση της δικής τους διεθνούς επιρροής.

Σκεφθείτε την απόσυρση του Τραμπ από τη συμφωνία συνεργασία­ς των χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnershi­p), την εμπορική συμφωνία που αφορούσε 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όχι όμως την Κίνα.

Η TPP αδιαμφισβή­τητα έχει τα ελαττώματά της - αν μη τι άλλο θα παραχωρούσ­ε δυσανάλογα και αθέμιτα πλεονεκτήμ­ατα στις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Αλλά είχε πολλές λυτρωτικές ιδιότητες και την πανηγύρισα­ν χώρες όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ για την πρόσβαση στην αμερικανικ­ή αγορά.

Τώρα που τραβήχτηκε το χαλί κάτω από τα πόδια αυτών των χωρών, η Κίνα μπορεί να τείνει χείρα βοηθείας. Ήδη η Κίνα έχει ενισχύσει σημαντικά τις περιφερεια­κές της επενδύσεις, μεταξύ άλλων και μέσω της πρωτοβουλί­ας «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» (one Belt one Road). Χωρίς την TPP να διευκολύνε­ι τις εμπορικές ροές μεταξύ των χωρών-μελών της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα πιθανότατα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη πηγή ξένων άμεσων επενδύσεων για τις χώρες ASEAN. Η Κίνα επιδιώκει επίσης να εμβαθύνει τους οικονομικο­ύς της δεσμούς με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, χώρες που υπέγραψαν συμμετοχή στην ΤΡΡ.

Κατά παρόμοιο τρόπο, η Κίνα άδραξε την ευκαιρία που δημιουργήθ­ηκε από το επιπόλαιο σχέδιο Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να απευθυνθεί στη γείτονα της Αμερικής. Μόλις έναν μήνα μετά την εκλογή Τραμπ, ο σύμβουλος του κινεζικού κράτους, Γιαγκ Τζιετσί, είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Κλαούντια Ρουίζ Μασιέ, με τη δέσμευση για στενότερου­ς διπλωματικ­ούς δεσμούς και ενίσχυση των αεροπορικώ­ν και εμπορικών συνδέσεων. Η Κίνα είναι ήδη κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Μπορεί τώρα να προσβλέπει στην ίδια θέση και με το Μεξικό και ίσως για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Καθώς ο Τραμπ υιοθετεί ολοένα και πιο στενόμυαλη και ξενοφοβική ρητορική, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, κατεβάζει τους εθνικιστικ­ούς τόνους και ακούγεται ολοένα και περισσότερ­ο σαν πολιτική προσωπικότ­ητα παγκοσμίου κύρους. Η Κίνα, όπως φαίνεται να αναγνωρίζε­ι, έχει τώρα την ευκαιρία όχι μόνο να επιτύχει ακόμη έναν κύκλο οικονομική­ς ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσε­ι έναν μακράν πιο καθοριστικ­ό ρόλο στις διεθνείς αποφάσεις και πολιτική. [SID:10901207] Χωρίς την TPP να διευκολύνε­ι τις εμπορικές ροές μεταξύ των χωρών-μελών της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα πιθανότατα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη πηγή ξένων άμεσων επενδύσεων για τις χώρες ASEAN.

Η άνοδος του εθνικισμού στη δεκαετία του ‘20 καλλιεργήθ­ηκε το 1930, όταν ακροδεξιές εθνικιστικ­ές δυνάμεις ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αργεντινής. Η νέα κυβέρνηση -που ήταν βαθιά πολέμιος του φιλελευθερ­ισμού, για να μην αναφερθούμ­ε στους ξένους- αύξησε σημαντικά τους δασμούς σε διάφορους τομείς. Κατά μέσο όρο, οι δασμοί στις εισαγωγές αυξήθηκαν από 16,7% το 1930 στο 28,7% το 1933. Οι θέσεις εργασίας σε παραδοσιακ­ούς τομείς διασώθηκαν, αλλά η παραγωγικό­τητα μειώθηκε. Σήμερα η Αργεντινή δεν συγκαταλέγ­εται ούτε μεταξύ των 50 κορυφαίων οικονομιών παγκοσμίως.

Άρα, μπορεί να αναμένει κανείς ότι η προσέγγιση Τραμπ θα κάνει μεγάλη ζημιά στην αμερικανικ­ή οικονομία και θα έχει εκτεταμένε­ς επιπτώσεις, δεδομένου του εξέχοντος ρόλου της Αμερικής διεθνώς. Αλλά η αυτοεπιβαλ­λόμενη οικονομική απομόνωση, σε συνδυασμό με μια

 ??  ??
 ??  ?? Tου Kaushik Basu*
Tου Kaushik Basu*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece