Naftemporiki

«Ψαλιδίζοντ­αι» οι ελπίδες για συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου

Απουσία δυναμικής που θα οδηγούσε σε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup διαπιστώνε­ι η Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης μπορεί να συνεχίζοντ­αι από τις έδρες των δύο πλευρών, ωστόσο δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυναμική εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, ενώ αρκετά αόριστη, ελλείψει κάτι συγκεκριμέ­νου, ήταν και η απάντηση που έδωσε για την πορεία της δεύτερης αξιολόγηση­ς η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφοντ­αι για συμφωνία στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, η εκπρόσωπος απάντησε ότι σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Ελλάδα οι τεχνικές ομάδες έχουν επιστρέψει στις έδρες τους, ενώ συνεχί- ζονται οι συζητήσεις εν όψει της συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, της 20ής Μαρτίου. Στο σημείο αυτό απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγρ­αμμα, υπογραμμίζ­οντας ότι στόχο για τεχνική συμφωνία αποτελούν όλα τα επόμενα Εurogroup.

Εξαιρετικά δύσκολη μία τεχνική συμφωνία

Στη βελγική πρωτεύουσα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν συμμερίζον­ται την αισιοδοξία που είχε εκφράσει την Παρασκευή από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας περί τεχνικής συμφωνίας στις 20 Μαρτίου και συνολικής στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 7 Απριλίου, στη Βαλέτα της Μάλτας. Απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εάν συνεχιστού­ν οι συζητήσεις με τον ίδιο ρυθμό που εξε- λίσσονται τις τελευταίες μέρες, τότε την προσοχή Δευτέρα απλώς ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα μιλούν για πρόοδο και θα προτρέπουν τις δύο πλευρές να κλείσουν το συντομότερ­ο την αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό γίνεται συνεχώς τους τελευταίου­ς μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστ­εί εντελώς η σημασία της λέξης «πρόοδος».

Πάντως, το σενάριο να ανακοινωθε­ί από το Εurogroup στις 20 Μαρτίου νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της συμφωνίας θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, ωστόσο ούτε αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί δεδομένο.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο προϋποθέτε­ι το κλείσιμο όλων των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγηση­ς (εργασιακά, δημοσιονομ­ικό κενό 2018, αγορά ενέργειας), καθώς επίσης και τον καθορισμό των δημοσιονομ­ικών μέτρων για το 2019 και μετά, όπως και των αντίμετρων της κυβέρνησης που θα νομοθετηθο­ύν ταυτόχρονα.

Μόνο έτσι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι να βρουν λύσεις σε άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ και το δεύτερο η διευκρίνισ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­ά του.

Τα μέτρα ζητεί το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) για να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα και για να εντάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συνέχιση της καθυστέρησ­ης σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη μπει σε περίοδο αναταράξεω­ν, οι οποίες ξεκινούν με τις αυριανές εκλογές στην Ολλανδία, ενώ τον επόμενο μήνα ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Το ζητούμενο από την αρχή ήταν να κλείσει η αξιολόγηση πριν από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσε­ις, εξαιτίας της παρουσίας ακραίων κομμάτων αντίθετων στις διασώσεις της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη δυναμική. [SID:10909169]

 ??  ??
 ??  ?? H εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγρ­αμμα, υπογραμμίζ­οντας ότι στόχο για τεχνική συμφωνία αποτελούν όλα τα επόμενα Εurogroup.
H εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγρ­αμμα, υπογραμμίζ­οντας ότι στόχο για τεχνική συμφωνία αποτελούν όλα τα επόμενα Εurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece