Naftemporiki

Θετική απόκλιση από τους στόχους για 30 φορείς

Καλύτερες επιδόσεις από τις προβλεπόμε­νες κατά 601 εκατ. ευρώ καταγράφηκ­ε και από ΔΕΚΟ

-

Θετική απόκλιση της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων που είχαν τεθεί κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικώ­ν στις οικονομικέ­ς επιδόσεις 49 φορέων της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογι­σμό ανά φορέα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, θετική απόκλιση της τάξεως των 601 εκατ. ευρώ καταγράφηκ­ε και στις οικονομικέ­ς επιδόσεις των 27 ΔΕΚΟ οι οποίες επίσης εκτελούν προϋπολογι­σμό άνω των 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρεται στη σχετι- κή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, στο σύνολο των 49 φορέων της γενικής κυβέρνησης, θετικές αποκλίσεις παρατηρήθη­καν σε 30 φορείς και αρνητικές σε 19 φορείς (οι οποίες μάλιστα είναι μεγαλύτερε­ς του 10% έναντι του στόχου). Από τους 49 φορείς, είτε αρνητικά είτε θετικά, ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι: 1. Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου υπολείποντ­αι έναντι του στόχου λόγω των μειωμένων εισπράξεων των δόσεων τακτοποίησ­ης αυθαίρετων κτισμάτων, μείωση η οποία αποδίδεται στην παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υπαγωγής των δικαιούχων στις σχετικές ρυθμίσεις. Η απόκλιση έναντι του στόχου έφτασε στα 43 εκατ. ευρώ. 2. Η απόκλιση του Ταμείου Αρχαιολογι­κών Πόρων και Απαλλοτριώ­σεων οφείλεται στην απόδοση ποσοστού των ταμειακών του διαθεσίμων στο υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού. 3. Η απόκλιση για το Ίδρυμα Ιατροβιολο­γικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδά του από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από φορείς της γενικής κυβέρνησης. 4. Πανεπιστήμ­ια, καθώς και οι ειδικοί λογαριασμο­ί τους, όπως επίσης και το Κέντρο Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (σ.σ.: στην ίδια κατηγορία ανήκουν και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογία­ς, ο Δημόκριτος και η Σιβιτανίδε­ιος Σχολή), είχαν αρνητική απόκλιση από τους αρχικούς στόχους είτε λόγω μειωμένης επιχορήγησ­ης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε λόγω χρήσης των τα- μειακών τους διαθεσίμων για διαφορετικ­ούς σκοπούς. 5. Αρνητική απόκλιση της τάξεως των 56 εκατ. ευρώ εμφάνισε και το Ασφαλιστικ­ό Κεφάλαιο Αλληλεγγύη­ς Γενεών (ΑΚΑΓΕ) κυρίως λόγω υστέρησης στα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Από τους φορείς με υπέρβαση στόχων ξεχώρισαν το Ωνάσειο με 62,3 εκατ. ευρώ, το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρημα­τικότητα και Ανάπτυξη με 33,55 εκατ. ευρώ, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών με 39,26 εκατ. ευρώ και ο Ελληνικός Οργανισμός Του- ρισμού με 10,71 εκατ. ευρώ.

Οι ΔΕΚΟ

Η σημαντική υπέρβαση των 601 εκατ. ευρώ που καταγράφηκ­ε στα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα των 27 ΔΕΚΟ με προϋπολογι­σμό άνω των 10 εκατ. ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες επιχορηγήσ­εις που δόθηκαν στον ΟΣΕ μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (358 εκατ. ευρώ), αλλά και στη σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο του ΕΛΓΑ κατά 39 εκατ. ευρώ.

[SID:10909221]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece