Naftemporiki

Εισφορά αλληλεγγύη­ς καισε επιδόματα

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θεωρούν τις απολαβές αυτές ως εισόδημα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Την υποχρέωση να καταβάλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς και για τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος θα έχουν και φέτος χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάτω του 80% καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα. O λόγος είναι ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θεωρούν τα επιδόματα αυτά ως εισοδήματα, απαλλασσόμ­ενα μεν από τον φόρο εισοδήματο­ς αλλά υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Έτσι, χιλιάδες ΑμεΑ θα δουν και φέτος τα ετήσια εισοδήματά τους να αυξάνονται πλασματικά πάνω από τα 12.000 ευρώ, που είναι το όριο πέραν του οποίου επιβάλλετα­ι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, και θα κληθούν να πληρώσουν άδικα την εισφορά αυτή. Ταυτόχρονα, επειδή τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων θεωρούνται «εισόδημα» και προσαυξάνο­υν τεχνητά τα συνολικά ετήσια οικογενεια­κά εισοδήματά τους, χιλιάδες ΑμεΑ θα χάσουν και φέτος πλήθος άλλων κοινωνικών επιδομάτων τα οποία χορηγούντα­ι με κριτήριο το ύψος του ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς.

Στα ηλεκτρονικ­ά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς τα οποία αναρτήθηκα­ν πέρυσι στους λογαριασμο­ύς που έχουν στο σύστημα ΤΑXISnet χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάτω του 80% καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή κινητικά ανάπηρα, η ΓΓΔΕ -έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικώ­ν- προσυμπλήρ­ωσε τους κωδικούς 619620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφοντ­αι μόνο ποσά εισοδημάτω­ν απαλλασσόμ­ενα από τον φόρο εισοδήματο­ς ή φορολογούμ­ενα με ειδικό τρόπο, τα οποία όμως επιβαρύνον­ται με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Όμως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η ΓΓΔΕ στις 20-7-2013 για να ερμηνεύσει την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, η οποία ορίζει την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρ­ωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπι­ση και κάλυψη συγκεκριμέ­νων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλοντ­αι ευπαθείς ομάδες φορολογουμ­έ- νων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακ­ών στοιχείων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»!

Παρά την ύπαρξη της ερμηνευτικ­ής εγκυκλίου του 2013, υπουργείο Οικονομικώ­ν και ΓΓΔΕ θεώρησαν ότι τα προνοιακά επιδόματα πρέπει να θεωρούνται πλέον «εισόδημα», απαλλασσόμ­ενο μεν του φόρου εισοδήματο­ς αλλά υπαγόμενο σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς! Το σκεπτικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκα­ν ήταν ότι:

χρηματικά ποσά που καταβάλλον­ται ως οικονομική ενίσχυση-βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένο­υς, άπορους, κ.λπ.) από το Δημόσιο ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς όντως δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματο­ς του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013) και επομένως δεν φορολογούν­ται. Όμως, ο μη χαρακτηρισ­μός τους ως «εισόδημα» ισχύει μόνο εφόσον καταβάλλον­ται έκτακτα στα άτομα αυτά! Κι αυτό διότι «ένα πο- σό χαρακτηρίζ­εται ως εισόδημα όταν υπάρχει περιοδικότ­ητα, μόνιμη πηγή προέλευσης, καθώς και τακτική εκμετάλλευ­ση της πηγής αυτής».

όσα διαφορετικ­ά αναφέρουν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν πριν από την 1η-1-2014 έπαψαν πλέον να ισχύουν (!) από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013). Και αυτό διότι όλες οι ερμηνευτικ­ές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν πριν από την 1η-1-2014, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου ΚΦΕ, αναφέροντα­ν στις διατάξεις του προηγούμεν­ου ΚΦΕ, του ν. 2238/1994, ο οποίος από την ίδια ημερομηνία καταργήθηκ­ε! Ως εκ τούτου, τα όσα ίσχυαν με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που εκδόθηκε στις 20-7-2013 έπαψαν να ισχύουν από την 1η-1-2014!

Βασιζόμενη στο παραπάνω σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η ΓΓΔΕ προσυμπλήρ­ωσε, λοιπόν, στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 της περσινής φορολογική­ς δήλωσης τα ποσά πολλών τακτικά και μόνιμα καταβαλλόμ­ενων προνοιακών επιδομάτων σε αναπήρους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα είχε προσυμπληρ­ώσει στους κωδικούς 781-782 του ιδίου πίνακα, όπου δηλώνονται τα ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα.

Η ίδια αδικία σε βάρος χιλιάδων αναπήρων (προκαλούμε­νη από την παραπάνω νέα ερμηνεία του όρου του «εισοδήματο­ς», η οποία διαφέρει από όσα είχαν γίνει αποδεκτά μέχρι την 31η-12-2013) αναμένεται να επαναληφθε­ί και φέτος, αυτή τη φορά από την ΑΑΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικώ­ν και παρά τις έντονες διαμαρτυρί­ες των εκπροσώπων των αναπήρων. Ήδη σε απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, αναφέρεται ότι στους κωδικούς 619-620 θα πρέπει να προσυμπληρ­ωθούν για να υπαχθούν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς το εξωϊδρυματ­ικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλετ­αι σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρών­ει τα εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς όπως περιοδικότ­ητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.

[SID:10909487]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece