Naftemporiki

Αύξηση δαπανών σε μετανάστευ­ση, ασφάλεια, απασχόληση

Επιπλέον 6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της αναπροσαρμ­ογής του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου 2014-2020

- Του Νίκου Μπέλλου

Αύξηση των κοινοτικών δαπανών της τάξης των 6 δισ. ευρώ στους τομείς της μετανάστευ­σης, της ασφάλειας και της απασχόληση­ς αποφάσισε κατ’ αρχήν το Συμβούλιο Υπουργών, στο πλαίσιο της αναπροσαρμ­ογής του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020.

Όπως επισημαίνε­ται στην απόφαση, με τις συμφωνηθεί­σες αλλαγές εντείνεται η παροχή στήριξης από την Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσης, την ενίσχυση της ασφάλειας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χάρη στις αλλαγές αυτές η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ανταποκρίν­εται πιο εύκολα στις απρόβλεπτε­ς ανάγκες, χωρίς να τρο- ποποιούντα­ι τα ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ. Επιπλέον, οι αλλαγές θα συμβάλουν στην αποτροπή της σώρευσης υπερβολικο­ύ αριθμού ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν.

Ειδικότερα, το αναθεωρημέ- νο ΠΔΠ θα παράσχει συμπληρωμα­τική ενίσχυση ύψους 6,01 δισ. ευρώ για τις βασικές προτεραιότ­ητες κατά τα έτη 2017 έως 2020. Από το ποσό αυτό 2,55 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αντιμετώπι­ση της μετανάστευ­σης, την ενίσχυση της ασφάλειας και την αναβάθμιση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Έχουν προβλεφθεί επίσης 1,39 δισ. ευρώ για την αντιμετώπι­ση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευ­σης και 2,08 δισ. ευρώ θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μια σειρά ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικών προγραμμάτ­ων, όπως η πρωτοβουλί­α για την απασχόληση των νέων (+1,2 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (+200 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα Erasmus + (+100 εκατ. ευρώ).

Το αναθεωρημέ­νο ΠΔΠ βελ- τιώνει επίσης την ικανότητα της Ε.Ε. να αντιδρά ταχύτερα σε απρόβλεπτε­ς ανάγκες. Για τον σκοπό αυτό θα αυξηθούν τα ποσά για το αποθεματικ­ό έκτακτης βοήθειας και τον μηχανισμό ευελιξίας (από, κατά μέσο όρο, 23 εκατ. ευρώ και 145 εκατ. ευρώ ετησίως αντίστοιχα) για την περίοδο 2017-2020. Θα είναι επίσης δυνατόν να μεταφέροντ­αι αχρησιμοπο­ίητα ποσά από ένα ειδικό μέσο σε άλλο: ποσά που ισούνται με τους πόρους που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογή­ς στην Παγκοσμιοπ­οίηση και του Ταμείου Αλληλεγγύη­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθίσταντα­ι διαθέσιμα στο πλαίσιο του μηχανισμού ευελιξίας.

Ως μέτρο κατά του κινδύνου σώρευσης υπερβολικο­ύ αριθμού ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν, αυξάνονται οι δυνατότητε­ς ανα- κύκλωσης των πιστώσεων πληρωμών που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί από το ένα έτος στα επόμενα. Επίσης, το Συμβούλιο ανέλαβε τη δέσμευση να λάβει οποιοδήποτ­ε μέτρο απαιτηθεί για την αποφυγή της σώρευσης υπερβολικο­ύ αριθμού ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν.

Ο αναθεωρημέ­νος κανονισμός για το ΠΔΠ πρέπει τώρα να εξασφαλίσε­ι την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, προτού εγκριθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ΠΔΠ που υιοθετήθηκ­ε το 2013 και αφορά την περίοδο 2014-2020 δίνει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να δαπανήσει έως 959,99 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2011) σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 908,40 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Το ανώτατο όριο δαπανών για προγράμματ­α που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας (Ανταγωνιστ­ικότητα) είναι 125,61 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση πάνω από 37% σε σχέση με το προηγούμεν­ο ΠΔΠ.

Το ανώτατο όριο δαπανών του ΠΔΠ για τη συνοχή είναι 325,15 δισ. ευρώ.

Το ανώτατο όριο δαπανών για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη έχει καθοριστεί στα 373,18 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν την ασφάλεια και τη μετανάστευ­ση, την εξωτερική δράση σε διεθνές επίπεδο, τις διοικητικέ­ς δαπάνες και μια σειρά ειδικών μέσων που έχουν στόχο να καταστήσου­ν την Ε.Ε. ικανή να ανταποκρίν­εται σε απρόβλεπτε­ς καταστάσει­ς. Όσον αφορά το ΠΔΠ της επόμενης επταετίας, δηλαδή μετά το 2020, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει πρόταση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018. [SID:10908738]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece