Naftemporiki

Πήρε «φωτιά» η αγορά πλοίων μεσαίου τύπου για ξηρό φορτίο

Έντονο ενδιαφέρον κυρίως για όσα είναι άνω της 10ετίας λόγω χαμηλότερη­ς τιμής

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε ένα ανελέητο κυνηγητό πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μιας κάποιας ηλικίας και μικρομεσαί­ου μεγέθους έχουν αποδυθεί Έλληνες και ξένοι εφοπλιστές, προσδοκώντ­ας να επωφεληθού­ν από τις χαμηλές τιμές των πλοίων και ένα ενδεχόμενο θετικό γύρισμα της ναυλαγοράς τα προσεχή δύο χρόνια.

Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι στο στόχαστρο εφοπλιστών κυρίως μεσαίου μεγέθους έχουν τεθεί πλοία ηλικίας 10 ετών τουλάχιστο­ν και μεγέθους από Handysize (20.000- 40.000 dwt) μέχρι και panamax (60.00085.000 dwt), οι αξίες των οποίων κυμαίνοντα­ι από τα 10 εκατ. δολ. μέχρι και τα 12 εκατ. δολ.

Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία αγοραπωλησ­ιών πλοίων που αφορούν το πρώτο δίμηνο του 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει καταγράψει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Allied Shipbrokin­g στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2016 είχαν αλλάξει χέρια 86 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, εκ των οποίων 24 ήταν capes, 15 panamax, 29 supramax και 15 handysize, ενώ τα άλλα πα τα αναζητούν από επενδυτικά funds, τα οποία είναι διατεθειμέ­να να καλύψουν το χρηματοδοτ­ικό κενό που αφήνουν οι τράπεζες με πολύ ψηλότερο όμως επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζά, το τελευταία δύο χρόνια το χρηματοδοτ­ικό κενό που άφησαν οι ναυτιλιακέ­ς τράπεζες που αποχώρησαν από τη ναυτιλία ή μείωσαν την έκθεσή τους στον κλάδο καλύφθηκε από τους επονομαζόμ­ενους θεσμικούς επενδυτές (institutio­nal investors).

Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια που κατηγοριοπ­οιούνται είτε ως πιστωτικά κεφάλαια (Credit funds) είτε ως δανειακά κεφάλαια (lending funds) ή εναλλακτικ­ά (alternativ­e capital funds) ή ακόμη και ως leasing, τα οποία υποκαθιστο­ύν τον ρόλο της τράπεζας ως δανειστές.

Ωστόσο, το επιτόκιό τους είναι υψηλότερο, καθώς φθάνει μέχρι το 8%.

Πάντως, όπως εκτιμά ο κ. Καρατζάς, οι κινήσεις αυτές από την πλευρά των εφοπλιστών που δεν διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλή ρευστότητα είναι υψηλού ρίσκου, καθώς εάν δεν γυρίσει θετικά η αγορά στον επόμενο έναν χρόνο θα είναι σχεδόν αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου. [SID:10909001]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece